U Buzetu palo preko dvjesto litara po kvadratnom metru (foto)

0

Radnici komunalnog poduzeća Park su na terenu od noći 28. rujna od 23 sata kada su počele pristizati prve objave o odronima. Gradonačelnik Damir Kajin je od ranih jutarnjih sati na terenu i kordinira rad svih službi.

Još nije sve dovedeno u normalu, ali su omogućeni pristupi za višu silu hitnim službama. Stanje na buzetskim nerazvrstanim i lokalnim cestama je vrlo loše, a i neke županijske cestame su oštećene. Razmjeri šteta stalno se povećavaju kako pristižu fotografije i informacije s terena od strane građana.

Buzet ima veliku elementarnu nepogodu!

Brojna naselja Vrhušćine i Sovinjštine su odsječena, ceste uništene, brojni odroni se nalaze po cijeloj Buzeštini. 

Selo Juradi koje je već u povijesti imalo problema sa odronima, je trenutno odsječeno i razni odroni su u selu i ispod sela koji prijete. Ispod Marčaneškog Polja uništena je cesta, dogodilo se više odrona između Marčaneškog Polja i Medveja. Cesta Krti - Sovinjska Brda je opet prohodna ali nakon intervencije nadležnih službi, a selo Drobežija još je uvijek odsječeno. Mirna se od Buzeta prema Istarskim Toplicama nije izlila.

 

Ekipe su i na cestama ispod Roča. Teško je iznad Cimosa prema Maruškićima i Jagodičima, gdje gotovo da više nema ceste. Zatvorena je i cesta Šćulci prema brani akumulaciji Butoniga. Na mnoge dijelove buzeštine se nije moglo pristupiti, brojne ceste su potkopane, zidovi urušeni, bez tabela i prometne signalizacije. Svo raspoloživo ljudstvo je sa opremom i mehanizacijom na terenu.

Buzetski gradski pročistač je izdržao!

Na gradskom pročistaču za sada nisu uočena oštećenja na postrojenju i opremi. Strojarnica u podrumskom dijelu postrojenja je sačuvana. Voda je usporila u zadnji trenutak, prijetilo je potpuno poplavljivanje i nestanak aktivne "biologije" nužne za proces pročišćavanja.

Djelatnici komunalnog poduzeća Park su odmah isključili cijelo postrojenje, a jutros je ponovno stavljeno u funkciju i potrebno je neko vrijeme da kompletni biološki procesi ponovno normalno profunkcionira.

Sovinjak se priprema za “Belu nedeju” preko “črnog četvrtka”…

Dvjesto litara kiše po metru kvadratnom je udar koji rijetko koja infrastruktura može izdržati. Potpuno izvješće sa žilave Buzeštine tek slijedi. Nadamo se da nova, dugo očekivana voda neće pomutiti planove domaćina proslave Bele Nedeje u Sovinjaku i otvaranja Sajma tartufa u Livadama.

Da nema spomenute štete, radovali bi se padalinama koje su neophodne za sve potrebe sjeverne i središnje Istre. (Tekst: Robert Marušić, foto: čitatelj)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa