Gustafi kod Miletića: Za Dan Grada napraviti ćemo štalu u INK-u i na kraju pojest svoje pjevačice

02.05.2013 - 11:59
Miodrag Čerina, Boris Miletić, Edi Maružin, Aleksandar Matić, Sara Queiroz Popović, Čedo Mošnja, Dino Kalčić i Martin Šikman
Miodrag Čerina, Boris Miletić, Edi Maružin, Aleksandar Matić, Sara Queiroz Popović, Čedo Mošnja, Dino Kalčić i Martin Šikman

Postojimo već 33 godine, ali iako se radi o tzv. Isusovim godinama, ne volimo to isticati da nas ne bi razapeli, našalio se frontman slavnih Gustafa Edi Maružin 2. svibnja na prijemu kod pulskog gradonačelnika Borisa Miletića.

Miletić je dodao kako on ima 37 godina: „A vi ih imate već 33, puno je to“, dodao je. „A da, si bija mali kad smo počeli“, konstatirao je Maružin i naglasio kako su počeli nastupom na Gitarijadi 1981. godine na pulskim Giardinima.

„Vi ste našu Istru na lijep način promovirali i van Poluotoka“, zahvalio im se gradonačelnik, a Maružin je priznao kako im je ovo prvi prijem ikad. „I još k tome kod gradonačelnika. Drago nam je da je to baš kod tebe“, dodao je.

Maružin je Miletiću poklonio do sad objavljene albume na CD-u uz napomenu da je ih je snimljeno 10, no prethodila im je jedna ploča. „Imamo još tri nikad objavljene iz naših ranih dana, tako da bi to bilo ukupno 14 albuma. Naime, 80-ih godina nije bilo lako snimati kazetu“, prisjetio se Maružin.

„Mi bi potencijalnom izdavaču donijeli našu najbolju pjesmu, a oni bi nas pitali, 'a imate li neki hit?!'„, prisjetio se Maružin i dodao kako je lijepo sjetiti se svih tih uspomena.

Legenda o štali

Miletića je zanimalo da iz prve ruke čuje „legendu“ o štali. Naime, jedan je radijski slušatelj nekom prilikom, čuvši da Gustafi delaju štalu nazvao da pita bi li njemu napravili štalu jer mu je sve blago vani. „Je, istina je. On je čuja da mi preko noći napravimo štalu pa nas je zvao za pomoć“, potvrdio je njegove riječi Maružin.

Svoja će 33 ljeta Gustafi proslaviti velikim koncertom u pulskom kazalištu, u subotu povodom Dana grada Pule. „Koncert u INK bit će nešto drugačiji. Mi inače napravimo štalu po principu udri brigu na veselje. Ovoga puta ćemo prvih pola sata svirati unplegged, a imati ćemo i veliki zajednički come back s bivšim članovima Gustafa“, najavio je Maružin.

Dodao je kako će im gost na koncertu biti usno harmonikaš Tomislav Goluban. „A onda kreće prava štala! To u kazalištu baš nije uobičajeno, ali mi ćemo napraviti štalu i demolirati ga, a na kraju ćemo pojesti naše dvije pjevačice“, našalio se Maružin.

Midorag Čerina, Boris Miletić i Edi Maružin
Midorag Čerina, Boris Miletić i Edi Maružin

Brkica i njene verzije

Ono po čemu su Gustafi itekako nadaleko poznati je, dakako njihova pjesma, a odavna već i istarska himna, Brkica. Maružin je ispričao kako su je na koncertima znali svirati i po osam puta. „Nama je s vremenom ta Brkica toliko dosadila da je više nismo ni htjeli svirati, no bilo je nemoguće ne odsvirati je bar na početku i za bis. Jednom smo bili toliko ustrajni i namjeri da je maknemo s repertoara no publika je čitav koncert tražila tu pjesmu i na kraju nam je jedan pripit krupan muškarac šakom prijeteći rekao da mu je barba priša z Amerike i da hoće čut Brkicu, tako smo nastavili s tradicijom njezina sviranja iako, mi smo je samo popularizirali, nismo zaslužni za tu pjesmu“, ispričao je Maružin i dodao da su je toliko puta već svirali da imaju punk verziju, valcer verziju Brkice… Pročelnik kabineta župana ,Miodrag Čerina dodao je da bi mogli napraviti i operu.

Producent subotnjeg koncerta Daniel Sponza podsjetio kako Brkica i svojevrsna himna NK Istra 1961 jer se svira svaki put kad zabiju gol. Dodao je kako je koncert u INK u 20.30 sati.

Miletić se nadovezao pričom kako je jednom prilikom uoči početka Melodija Istre i Kvarnera na pulskom Forumu, umjesto da pozdravi okupljene, uzeo harmoniku i uzeo harmoniku i otvorio ga pjevajući – Brkicu!

Alfa i Omega popularnih Gustafa, Edi Maružin predstavio je sadašnje članove koji su bili na prijemu, uz napomenu da su ostali zaspali jer je prijem bio rano, u 11 sati. „Trenutno nas je 14, ali nikad nas nije više od osam na pozornici. Neki bi stajali livo, neki desno, pa ne stanemo svi.

Na prijemu su bili Čedo Mošnja koji je Gustaf sve 33 godine, Dino Kalčić koji je s njima zadnjih šest godina, Martin Šikman član je dvije godine, a Sara Queiroz Popović s njima je puna dva dana.

Gustafi, znani i po svojoj brojnosti, imali su u protekle 33 godine 60-ak članova. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Boris Miletić i Edi Maružin
Boris Miletić i Edi Maružin

Tweet

Posljednje novosti