U žminjskoj slastičarnici Erman: Još uvijek radimo sve 'na ruku'

0
U slastičarnici Erman (foto: Jutarnji list)
U slastičarnici Erman (foto: Jutarnji list)

Nigdje na svijetu, osim u Žminju, ne možete pronaći desert koji se radi od badema, šećera i bjelanjaka, a zove se Kristova kruna. Tome u prilog idu i dosad dostupni zapisi o recepturama i prigodama kad se Kristova kruna radila. Jedino mjesto gdje danas možete naći taj zaboravljeni desert, barem koliko nam je poznato, jest slastičarnica Erman. Otvorena je 2005., a nalazi se u žminjskoj industrijskoj zoni, gdje vjerojatno nikad ne biste tražili tradicionalne kolače, piše Jutarnji list s kojeg u nastavku prenosimo dio članka.

Interijerom dominira velika staklena vitrina, a separei s drvenim stolovima i kožnim stolcima gotovo trenutačno vas ubacuju u vremeplov i vraćaju u neka druga zaboravljena vremena. U početku su počeli s prodajom domaćeg sladoleda, no kasnije su svoju ponudu proširili i na starinske tradicionalne kolače. Danas slastičarnu vodi Valentino Erman, koji je posao preuzeo od svojih roditelja.

 

”Uz domaći sladoled, najviše nam ljudi traže baš te starinske kolače, a puno gostiju tvrdi nam da imamo najbolje breskvice u okolici. Naravno, tu su i naši poznati žminjski cukerančići, ali bilo nam je zanimljivo uvrstiti i Kristovu krunu”, kaže nam vlasnik Valentino Erman. “Recept nam je ustupila tatina sestra, teta Rozalija, koja nam i dan-danas pravi Kristove krune kad imamo gužvu. Ona je naučila pripremati tu slasticu još kao klinka. Teta Rozalija zapravo je došla na ideju da ih prodajemo u slastičarni i da taj fenomenalni keks/kolač daruje mojoj djeci. Nisam ni znao da ih zna raditi, piše Jutarnji.

”Iako recept nije kompliciran, kad imate veliku narudžbu, priprema Kristove krune može vam se protegnuti od nekoliko sati na dva dana! Htio sam skratiti taj postupak kompletno ručne proizvodnje, i sâm sam napravio test s kupovnim bademima. Teti Rozaliji nisam rekao za to, jer sam se sâm htio uvjeriti je li potrebno baš sve to raditi po starinski. Test je propao, jer je izgledom slastica bila vrlo slična tradicionalnoj verziji, ali okusom je bila nemjerljivo lošija od domaćih. Znaš kako se kaže 'je, a ni!', tako da još uvijek radimo sve 'na ruku'”, otkrio je Valentino, donosi Jutarnji gdje pronađite cijeli članak.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa