Romina Barbaro iz firme Pajca pazin:

'Muškarci me pitaju mogu li im promijeniti akumulator, brisače, žarulje'

0
Romina Pajca
Romina Pajca

Obiteljska tvrtka Pajca iz Pazina ima na nekoliko lokacija u Istri prodavaonice autodijelova, a bave se i autolimarijom, autogumama i servisom. Pored prodavaonice u Pazinu, tu su i one u Puli, Rovinju, Poreču i Labinu. Glavni i odgovorni u firmi je Nenad Pajca, ali kako iza svakog uspješnog muškarca stoje žene, ovog smo puta odlučili porazgovarati s njegovom sestrom Rominom Barbaro, koja ne samo što se razumije u autodijelove, nego ujedno vodi i papirologiju. Naravno, još je i supruga i majka.

"Radni dan započinje užurbanim jutrom, kao i u bilo kojoj drugoj obitelji. Uz spremanje djeteta za školu, radi se i plan za taj dan. Pri dolasku na posao otvaram mailove i vibere, sprema se roba za dostave, poslužuje se kupce, po potrebe idem na poštu i u knjigovodstvo i razne druge stvari. Radni dan završavam u 15 ili u 17 sati, ovisno o smjeni", opisuje nam Romina svoj tipični radni dan.

* Jeste li u posao s autodijelovima ušli jer je to obiteljski biznis, obzirom da se pripadnice ljepšeg spola rjeđe viđaju u toj branši?
- Pošto je moj otac imao autoservis, ja sam često boravila u servisu i promatrala kako rade, jer me to interesiralo.

'Sama sam servisirala moped'

Kada sam odrasla imala sam moped kojeg sam često sama servisirala i tako sam zavoljela tu branšu.

Kasnije su moji roditelji otvorili male autodijelove u kojima sam poslije škole često pomagala, a za par godina otvorili smo poslovnice u Puli, Rovinju, Labinu i Poreču. I tako smo brat i ja, s roditeljima, ostali u tom poslu 25 godina.

* Kako dobro održavati auto? Treba li čekati da nešto 'crkne', ili mijenjati dijelove već kad se primijeti da su dotrajali?
- Da bi Vaš automobil funkcionirao kako treba, redoviti odlazak na servis osnovni je preduvjet. Redovita kontrola, ulja i ostalih tekućina, zamjena istrošenih dijelova, produžuje vijek trajanja automobila.

Važno je naglasiti da je redoviti servis također preduvjet za ostvarivanje garancije nakon kupnje novog automobila.

 

Stvar je vrlo jednostavna. Da bi Vaš limeni ljubimac služio, morate i Vi služiti njega.

* Kako je voditi trgovinu autodijelova u Pazinu i Istri? Pretpostavljam da konkurencije ne nedostaje…
- Posao voditelja trgovine je zahtjevan. Zahtjeva puno kontrole ulaza i izlaza robe, kontrolu naplate, organiziranje smjena...

'Pitam koji auto imate, a oni kažu crveni'

Voditi trgovinu je interesantno jer smo tim koji se slaže i u svemu podržava tj. znamo se dogovoriti. Konkurencija je svakim danom sve veća, ali uz naporan trud za kupce, pristupačnost, ljubaznost posao se odradi.

* Koji Vam je događaj iz prakse ostao u sjećanju?
- Događaja iz prakse ima svakakvih. Npr. mene kao ženu, muškarci pitaju mogu li im promijenitii akumulator, brisače, žarulje. Pitam koji auto imate, a oni kažu crveni, tako da je ponekad baš zabavno.

* Imate li obitelj i hobije? Što radite u slobodno vrijeme?
- Ja sam obiteljska žena imam muža i jedno dijete, kako baš nemam puno slobodnog vremena, trudim se da ga što bolje iskoristim. Na prvom mjestu je obitelj, potom druženje s prijateljima, šetnja prirodom, vožnja bicikle i aerobik. (Tekst: Kristian Stepčić Reisman, foto: privatni album R. Barbaro)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa