istragram:

U Buzetu pronađen litij. Vrše se tajni izvidi!

07.09.2022 - 11:20
Masovni prosvjedi u Beogradu u veljači protiv iskopavanja bora i litija (foto: Milan Maričić/ATAImages/PIXSELL)
Masovni prosvjedi u Beogradu u veljači protiv iskopavanja bora i litija (foto: Milan Maričić/ATAImages/PIXSELL)

Dolina rijeke Mirne je poznata po dijamantima istarske kuhinje ali izgleda da u njoj postoji i nešto puno vrijednije! Istragram.hr doznaje iz vrlo pouzdanih izvora koji dolaze iz dva glavna grada, našeg Zagreba i slovenske Ljubljane kako su napušteni rudnici boksita koji se nalaze od Buzeta prema Sovinjaku, na lokaciji Minjera nalazište litija! Vrše se tajni izvidi i uzorkovanje!

Električnu energiju osim u baterijama i akumulatorima nije moguće skladištiti. Mobiteli, računala, nova vozila ne mogu funkcionirati bez baterija, čija je glavna komponenta litij, lagani metal koji zbog svojih svojstava omogućava pohranu respektabilne količine struje. Svemirska istraživanja nisu moguća bez litija.

 

Čovjek na Mars ne može doći bez litija. Može li Buzet, Buzeština pomoći da ljudi stignu do Marsa? Za prosječan električni automobil i njegovu bateriju potrebno je i do desetak kilograma litija, zbog čega su svi koncesionari rudnika litija diljem svijeta pod pritiskom i u potrazi su za novim lokacijama. Procjenjuje se da je litij danas važan kao nafta u periodu od 1914. godine, između dva svjetska rata u prošlom dvadesetom stoljeću i tko stekne kontrolu nad njim, kontrolirat će cijeli svijet! 

Ukoliko se ova informacija pokaže točnom, to će postati veliki ekološki izazov za izvore pitke vode sjeverne Istre. Očekuje se dolazak moćnih lobista, snažnih energetskih tvrtki koje traže svoje mjesto u zelenoj tranziciji. Ima li litija ispod Sovinjaka, pet kilometara od Buzeta, saznati ćemo vrlo skoro jer gdje se dimi, prije ili kasnije mora se ugledati vatra, napisao je Robert Marušić za Istragram.

Tweet

Posljednje novosti