Najveća pučka fešta u središnjoj Istri

U Pazinu najavljen program proslave blagdana Rim

1
Patrick Rabar i Dejzi Miljavac
Patrick Rabar i Dejzi Miljavac

Nakon dvije godine izostanka zbog epidemioloških mjera, Pazinci  i Pazinke ove godine ponovno organizirano slave svoj najveći godišnji blagdan Rim ili Porcijunkulu. Tim je povodom, 27. srpnja u velikoj vijećnici Grada Pazina održana konferencija za medije na kojoj su Dejzi Miljavac – viša stručna suradnica za protokol i manifestacije u Gradu Pazinu i Patrick Rabar – tajnik Zajednice sportskih udruga Grada Pazina predstavili bogat kulturno - zabavni i sportski program obilježavanja tog tradicionalnog blagdana i najveće pučke fešte u središnjoj Istri.  

Koncelebrirana sveta misa u vrtu Franjevačkog samostana 

Rim ili Porcijunkula u Pazinu  slavi se kao nasljeđe privilegija koji je Crkva dala redu Svetog Franje,  da oni koji na dan 2. kolovoza pohode crkvu Gospe od Anđela u Asisiju dobiju oprost grijeha. Taj se običaj proširio i na mnoge franjevačke crkve, a među njima i pazinsku, pa tako svake godine za Rim pazinsku franjevačku crkvu pohodi mnoštvo hodočasnika iz Hrvatske i  raznih krajeva svijeta. Ove godine na sam dan blagdana, u utorak, 2. kolovoza svečano misno slavlje u vrtu Franjevačkog samostana započinje u 19 sati.

Istog dana, u utorak 2. kolovoza u Pazinu se održava i tradicionalni mjesečni sajam, a kada će i sva javna parkirališta biti bez naplate.

Prva subota u kolovozu rezervirana za najveću pučku feštu u središnjoj Istri uz nastup grupe Magazin i Šajete

Centralna proslava organizira se u subotu, 6. Kolovoza, na glavnom gradskom trgu koju u 20.30 sati već tradicionalno otvaraju defileom i nastupom Limena glazba Pazin i Pazinske mažoretkinje.  Za zagrijavanje atmosfere pobrinut će se rado viđen pazinski gost,  Držen Turina Šajeta koji će svoj nastup započeti u 21 sat. Nakon Šajetinih hitova, nastupit će najdugovječniji bend s ovih prostora grupa Magazin, a koja će se izvedbom svojih  poznatih hitova pobrinuti da se svi dobro zabave i uživaju u najvećoj fešti u središnjoj Istri. Nakon nastupa Magazina, na pozornicu će ponovno Šajeta.

 

Predviđeno trajanje programa je do 4 sata ujutro, do kada će i ugostiteljskim objektima u Pazinu biti odobreno produženje radnog vremena. Zabavni program na trgu pratit će i bogata ugostiteljska ponuda, te posebna ponuda za djecu. Kao i prethodnih godina na Rim dolazi lunapark i naprave za zabavu najmlađih. Također, brojni Pazinski ugostitelji organiziraju zasebne sadržaje u svojim objektima čime dodatno upotpunjuju ponudu i osiguravaju zabavu za sve ukuse i dobi.

Interpretacijska šetnja Pazinom – „Ni ga ča je Pazin“

Istog dana, 6. kolovoza Udruga Sindikata umirovljenika Hrvatske – podružnica Pazin svim građanima i građankama te gostima i gošćama Pazina poklanja Interpretacijsku šetnju Pazinom – „Ni ga ča je Pazin“. Nakon okupljanja kod Spomen doma, od 19.30 sati na interaktivan i originalni način posjetitelji će u šetnji od Spomen doma do Kaštela imati  priliku saznati brojne i zanimljive priče o gradu, manje poznate detalje, događaje i ljude koji su obilježili njegovu povijest, kao i pregršt nekadašnjih običaja koji su se prenosili iz generacije na generaciju. Prošlost će također dočarati kostimirani glumci i statisti, a na kraju šetnje sudionici i posjetitelji bit će počašćeni pazinskim cukerančićem, Pašaretom i istarskom supom.

Bogat sportski program

Ovogodišnji bogat sportski program Rima započinje u subotu. 30. Srpnja, kada se na malonogometnom igralištu u Pulići od 140 sati održava 3. Cornhole turnir. Prijave za taj turnir traju još danas i sutra 28. kolovoza.

Predstojeće nedjelje, 31. srpnja na barama u Cerovlju Športsko ribolovno društvo Pazinčica organizira natjecanje u lovu ribe udicom na plovak kada se očekuje oko 40 sudionika koji dolaze iz Istre, sjeverne Hrvatske i Italije. Natjecanje počinje u 8.30 sati te traje do 11.30 sati.

Uoči centralne proslave Rima, od  4. do 6. Kolovoza, Udruga Futsal Pazin na kultnom malonogometnom igralištu iza Osnovne škole organizira humanitarni malonogometni turnir  9. Memorijal  Igor Stranić  - Iggy,  dnevno  u vremenu od 18 do 24 sata. Ekipe dolaze iz cijele Istre i Primorsko goranske županije.

Na sam dan centralnih događanja, 6. kolovoza,  u polivalentnom prostoru Školsko - gradske sportske dvorane u Pazinu odigrat će se i stolnoteniski turnir. Turnir započinje u 10 sati te je podijeljen u tri kategorije; seniori do 49 godina, veterani od 50 godina na više i apsolutna kategorija. Svake godine na turniru sudjeluje 30 - tak takmičara, većina iz Istre, a redoviti su igrači iz Zagreba te posljednjih godina sudjeluju i igrači  iz susjednih zemalja poput Slovenije, Italije, Austrije i Njemačke.

Istog dana,  na vanjskom gradskom košarkaškom terenu od 18 sati u organizaciji Košarkaškog kluba Pazin održava se i tradicionalni turnir u uličnoj košarci. Finale se očekuje oko 22 sata. Nastupit će 40 – tak haklera iz Istre i Primorsko goranske županije, u kategorijama od dječaka do veterana.

Također, tijekom cijelog vikenda Boćarski savez Grada Pazina i pazinski prvoligaš BK Pazin organiziraju 14. Međunarodni boćarski turnir parova „Velika nagrada Pazina 2022“,  koji će se u subotu 6. kolovoza od 9.30 sati održavati, pored Pazina, i na boćalištima središnje Istre. Centralna događanja turnira odvijati će se u nedjelju 7. kolovoza na vanjskim jogima i dvorani Boćarskog centra „Aleksandar Anzur“ kada će se ujedno i saznati pobjednici ovog prestižnog turnira po okončanju finalnog susreta koji počinje u 17 sati. Prijave za turnir su slobodne, bez ograničenja po klupskoj, spolnoj ili rasnoj pripadnosti i zaprimaju se do 31. srpnja do 18 sati. Ove godine organizatori očekuju da će prijeći magičnu brojku od 100 prijavljenih parova.

Ostali programi

Proslavu Rima, osim sportskog programa, prate i brojni kulturno - zabavni programi kako u Pazinu, tako i u okolnim mjesnim odborima.

Već tradicionalno, uoči Dana domovinske zahvalnosti, 4. kolovoza u Trvižu se odvija 21. Večer hrvatskih klapa - Trviž na kojoj će od 21 sat zapjevati muške i ženske klape iz raznih krajeva Hrvatske.

Vikend nakon Rima, u subotu, 13. kolovoza u Zabrežanima  će nastupiti 20 – tak  harmonikaša u sklopu tradicionalnog susreta „Armonike u polju“.  Nakon nastupa harmonikaša, zabava se nastavlja uz Replay band.

Regulacija prometa

Kako bi proslava Rima u Pazinu protekla bez poteškoća važno je istaknuti  i posebnu regulaciju prometa koja će se u subotu odvijati u centru Pazina.

Od subote, 6. Kolovoza, pa sve do jutarnjih sati u nedjelju 7. kolovoza zatvorit će se promet ulica 25. rujna, ulica Dinka Trinajstića i ulica Narodnog doma (ulice uz Erste banku, Pasaj i poštu) s preusmjerenjem u ulicu Joakima Rakovca (ili na parkiralište iza Spomen doma). Već od srijede 3. kolovoza zatvorit će se i dio parkirališta na Trgu slobode radi montaže pozornice i druge opreme, a cijelo parkiralište Trga slobode u cijelosti će biti zatvoreno od četvrtka 4. kolovoza do ranih jutarnjih sati u nedjelju 7. kolovoza. Posebna regulacija prometa bit će uspostavljena na dan manifestacije, 6. kolovoza i na Trgu Kristijana Ladavca zbog zasebnih sadržaja koje organiziraju lokalni ugostitelji.

Za posjetitelje će uz posebnu regulaciju biti osigurano parkiralište u Šetalištu Pazinske gimnazije. Uz ovo parkiralište, podsjećaju se posjetitelji na mogućnost parkiranja na rubnim zonama kao što je i parkiralište u kompleksu bivše vojarne (iza INA-ine benzinske stanice), iza Školsko gradske sportske dvorane te na parkiralištu iza stanice za tehnički pregled vozila.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa