Počinje uklanjanje bodljikave žice

Iz Buzeta i Buja do Kopra i Trsta bez zaustavljanja djeluje kao san

0
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

Lljubljana je odlučila! Ukidanje čeličnih graničnih inoks ograda te brz i učinkovit postupak traženja azila za sve one koji imaju pravo na međunarodnu zaštitu jedan je od prioriteta nove Vlade.

Slovenska vlada je objavila kako je čelična bodljikava žilet ograda bila postavljena kao privremeni instrument i nedopustivo je da postane trajni element migracijske politike, jer migracije nisu kriza same po sebi, već konstanta modernih društava.

Slovensko Ministarstvo unutarnjih poslova je pripremilo plan uklanjanja bodljikave čelične inox granične ograde. Vlada se upoznala s planom i danas donijela odluku da Slovenska vojska u drugoj polovici sljedećeg tjedna od 10. srpnja 2022. započne uklanjati žičanu ogradu na granici s Hrvatskom. Prema procjenama vojske, dnevno je moguće ukloniti do 200 metara žice, a uklanjanje bi trebalo završiti za 150 radnih dana.

Čelična bodljikava inoks ograda odlazi u povijest i ostati će zapamćena kao jedina fizička barijera instalirana od Rimskog carstva do današnjih dana koja je Istru podijelila kao 'Berlinski zid'.

Ni fašizam, ni nacizam, ni komunizam to nije učinio. Učinila je to moderna, suvremena, mlada, demokratska slovenska država. Ne ponovilo se! Uskoro postajemo dio velike europske obitelji gdje granične kontrole odlaze u povijest, dolazi zajednička valuta što će Istrijani proslaviti! Iz Buzeta, Umaga ili Buja do Kopra, Portoroža ili Trsta bez zaustavljanja djeluje kao san… (Robert Marušić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa