paraglider iznad buzeta

Slomio nogu na brdu. Evo kako su protekli telefonski pozivi

0
Foto: Jožef Rabič/Istragram
Foto: Jožef Rabič/Istragram

Jožef Rabič, poznati buzetski paraglaider letač se povodom nesretnog slučaja koji se dogodio 29. lipnja obratio javnosti na svojem FB profilu, prenosi Istragram.

“Danas mi je javila osoba na lošem engleskom, mada ni ja ne znam bolje, da je na buzetskom startu 'Zavoj za paraglidere' letač slomio nogu i da zovem hitnu. Ja sam zvao prvo policiju jer reda mora biti. Javio mi se centar u Pazinu i tako je počelo. Ime, prezime, gdje, kako, zašto itd. Pošto sam se digao malo ranije, bio sam još smušen i pretpostavio sam da zovem ambulantu. Javila mi se sekretarica da kažem u govornoj poruci svoje želje. Ništa. Odoh ja z vitura do hitne i kažem da je čovek na startu sa zlomljenom nogon. Je rekla sestra da kapiju ali da zovem 194. Zovem ja. I tamo isto pitaju broj postoli. Meni je dosta i san reka. Gori vam je čovek i delajte kaj čete. San ša gore, naša dva čoveka. Jedan leži i jauče drugi ga tiješi. Evo i ambulante koja ga je transportirala u Buzet ili direktno na Sušak ne znam. Iz svog iskustva sumnjam. Prvo harte! Gdje je tu hitni zlatni sat? To slušamo godinama. Opet govorim iz svog iskustva. Šta se dešava sa Buzetom. Ništa više nije na nama. Pazin, Pula, Rijeka.. nadam se da će se Poljak brzo oporavit. Lp”

Jože još malo nakon nekog vremena ljutito dodaje: 

“Možda bi se moglo nešto promijenit. Ima nas bezbroj volontera ili budala koji bi mogli po kratkom postupku aktivirat te službe. Da je bio čovjek na drvu bin zvao vatrogasce, da je pao na prugu, željezničku stanicu Buzet. Ali on je ležao na poletištu. Opet bi morao zvat sve po redu. Štuf san danas. Nakon svega me je pronašla i policija. Se OK, ali frustrira da me poznaju u ambulanti na hitnoj i ne vjeruju. Moraju dobit odobrenje s nekog vrha…”

 

Gdje smo to danas? Komentar je možda nepotreban ili je ipak potreban. I to jasan i glasan.

To je sigurno pitanje za istarskog župana. On je odgovoran za model ustroja Hitne medicinske službe istarske županije. Ona bi trebala biti 100 posto odvojena za nas istarske građane 365 dana kroz godinu u odnosu na velike turističke tvrtke koje bi od zarade silnih milijuna eura trebale i morale od 15.6. do 15.9. izdvojiti sezonske timove i konačno koristiti blagodat digitalne tehnologije da najbliži poziv aktivira Službu, a ne neki operater ili operaterka u nekoj Centrali u Pazinu kao da je Houston.

Pa onda “ako zovete za lom noge birajte 1”, “ako zovete za požar u štali birajte 2”, “ako zovete za prometnu nezgodu birajte 3” ako ne zovete za ništa od toga birajte O ili pričekajte do…

Halo Istra, imamo problem! Analogna Jugoslavija je imala brže i učinkovitije operativne korake nego moderna europska Hrvatska. Ne vjerujete? Ponovno pročitajte FB post iskusnog paraglaidera Jožefa Rabiča iz Buzeta. Mjesto radnje, letjelište iznad Buzeta. Datum događaja 29. lipnja 2022. Sat srećom po danu…, napisao je Robert Marušić za Istragram.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa