Dan Općine Cerovlje

Elvis Šterpin: Što je u proteklih godinu dana napravljeno u Cerovlju

0
Elvis Šterpin, načelnik Općine Cerovlje na svečanoj sjednici
Elvis Šterpin, načelnik Općine Cerovlje na svečanoj sjednici

U kolovozu ove godine počinje realizacija velikog projekta za naselje Novaki Pazinski u općini Cerovlje. Istarski vodozaštitni sustav će započeti izgradnju sustava fekalne odvodnje, što je važan projekt za podizanje standarda ovog područja te za očuvanje izvorišta pitke vode i vodotoka Pazinčica.

Ovom je najavom Elvis Šterpin, načelnik Općine Cerovlje na simboličan način završio svoj govor na svečanoj sjednici povodom Dana Općine Cerovlje, održanoj 21. lipnja u Pazinskim Novakima.

Naime, u Cerovlju imaju lijepi običaj da se svečane sjednice povodom Dan općine svake godine održavaju u jednom od devet mjesnih odbora, kako bi se svakom kutku općine poklonila pažnja koju zaslužuje.

Načelnik općine Šterpin, iza kojeg je prva godina mandata, u svom je govoru podsjetio na najvažnije realizirane projekte u proteklih godinu dana.

Javna rasvjeta

Dovršen je projekt rekonstrukcije javne rasvjete u Novakima Pazinskim gdje je postavljeno 15 novih rasvjetnih tijela kroz naselje uz županijsku cestu. Dovršena je izgradnja javne rasvjete u Draguću s ukupno 9 rasvjetnih tijela. Ugovoren je i novi projekt postavljanja rasvjete za naselja koja do sada nisu bila pokrivena mrežom javne rasvjete, ukupno 8 novih rasvjetnih tijela.

Nastavlja se realizacija projekta RUNE - Rural Network projekt je financiran sredstvima Evropske unije, a uključuje izgradnju potrebne infrastrukture za brzi internet do domaćinstava.

„Dovršen je puni profil Istarskog ipsilona u kojem Općina Cerovlje ima osiguran spoj na auto cestu što je veliki značaj za budući razvoj gospodarstva i poduzetničkih zona uz samu prometnicu. U sklopu projekta izgradnje ipsilona sanirane su i preasfaltirane sve pristupne ceste koje su se koristile prilikom gradnje. Dovršeni su i podvožnjaci Juršići i Dausi“, rekao je Šterpin.

Dovršen je drugi veći projekt u području prometa - rekonstrukcija alternativnog pravca Istarskog ipsilona od naselja Borut do naselja Lupoglav. „Puni smisao ovog projekta bit će u momentu izgradnje zaobilaznih pravaca prometa naselja Cerovlje i Borut te rekonstrukcije dijela ceste između Cerovlja i Boruta. To je zajednički cilj kojeg želimo ostvariti u suradnji s Istarskom Županijom, Županijskom upravom za ceste, Bina Istrom, Ministarstvom prometa i Hrvatskim cestama“, kazao je načelnik Cerovlja, te nastavio:

„Nastavljamo rekonstrukciju zgrade stare škole u Grimaldi zahvaljujući sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Istarske županije i vlastitim sredstvima, sveukupno 225 tisuća kuna. Međutim za dovršetak radova dodijeljena sredstva nisu dovoljna da se radovi izvedu prema prijavljenom troškovniku koji iznosi 355.000 kuna. Nakon toga preostaje nam izrada i realizacija projekta opremanja objekta“.

Dječja igrališta

U proteklih godinu dana je dovršeno uređenje dječjeg igrališta u Cerovlju, a djelomično je uređeno i dječje igralište u Gologorici.

U suradnji s Istarskim vodovodom realizirana je izgradnja vodovodnih ogranaka Novaki Pazinski - Brdo - Jerončići u sklopu kojeg se uredila i asfaltirala cesta između dva naselja. U ovoj godini planira se započeti realizacija prve faze vodovodnog ogranaka Grimalda-Cerje - Podmerišće.

U fazi projektiranja su vodovodni ogranak za mjesta Buršići, Jakolići, Brčine, Kontići-Mesarići-Krpani i vodovodni ogranak Gradinje. Također, dovršena je dokumentacija za proširenje mjesnog groblja u Borutu, te je ugovoreno projektiranje za projekt proširenja mjesnog groblja u Gologorici.

Elvis Šterpin

„Kako bi bili spremni koristiti nacionalna ili evropska sredstva pripremili smo dva projekta i ishodovali građevinske dozvole za rekonstrukciju Starog hotela u Cerovlju i dogradnju Dječjeg vrtića u Novakima“, rekao je Šterpin. 

„Moram naglasiti veliku važnost nastavka razvoja Industrijske zone u Cerovlju te smo iz tog razloga zajedno sa upravom ICC concept pokrenuli aktivnosti za komunalno uređenje zone. To su preduvjeti koji će osigurati brži razvoj same zone i jačanje gospodarstva našeg područja“, naglasio je u svom govoru na svečanoj sjednici načelnik općine Elvis Šterpin.

Svečanu sjednicu otvorio je i zatvorio predsjednik Općinskog vijeća Ivan Jurada, a osim njega i načelnika Šterpina prisutnima su se prigodnim riječima obratili: Milan Antolović, predsjednik Udruge antifašista Pazina, zamjenik istarskog župana Tulio Demetlika i saborski zastupnik iz Cerovlja Emil Daus.

Među gostima bila je i gradonačelnica Pazina Suzana Jašić, načelnik Općine Barban i predsjednik IDS-a Dalibor Paus, županijski vijećnik Alen Gržinić, načelnici općina Pazinštine, susjednih općina te drugih istarskih općina.   

Ovogodišnju proslavu Dana općine Cerovlje svojim su nastupima uljepšali učenici nižih razreda Područne škole Cerovlje, matične Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, zajedno sa svojim učiteljicama Đulijanom Brečević i Orijelom Cetina. U programu su sudjelovali: Nina Bečvar, Paulo Oliverić, Ivana Breščić, Lovro Vlah i Melisa Mikulić, koja je zasvirala i na harmonici.

U sklopu svečane sjednice uručena su općinska priznanja i nagrade, a program je vodila Melita Gržić Pincin.

Inače, program proslave Dana Općine Cerovlje počeo je 19. lipnja sajmom poljoprivrednih proizvoda i 31. međunarodnim susretom svirača bajsi – Bajsi u Draguću. U Cerovlju su se održali boćarski i nogometni turnir, manifestacija Sopci i kantaduori Općine Cerovlje te memorijalni konopaški turnir 'Ivan Stojšić'. Za glazbeni dio programa pobrinuli su se Remix band i grupa Vigor. (Tekst i foto: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa