Sjednica pulskog Vijeća

Zbog nedoumica oko vijećničkih pitanja skoro raspušteno Gradsko vijeće

0
Kristijan Biteri
Kristijan Biteri

Do već karakteristične strke i zbrke na današnjoj je sjednici Gradskog vijeća Pule došlo već na samom početku. Pomutnji je i ovoga puta kumovala činjenica da nakon raspada koalicije NFLZ – Možemo! – SDP u Vijeću više nema vladajućih i oporbenih. Tako je, umjesto vijećničkim pitanjima, Vijeće započeto podužom raspravom o tim istim vijećničkim pitanjima, odnosno o tome tko na njih ima pravo i u kojoj količini.

 

Premda je ranije postignut usmeni međustranački dogovor da se pravo na pitanja dijele po rasporedu snaga u vijeću, odnosno četiri pitanja IDS-u, po dva SDP-u, Možemo!, i HDZ-u te jedno nezavisnom vijećniku Milanu Rašuli, takvoj se praksi usprotivio vijećnik NFLZ Kristijan Biteri, koji je predsjednici Dušici Radojčić poručio kako ona nema ovlasti određivati tko ima pravo na koliko pitanja i u kojem obimu. Potonja je na to istaknula da poslovnik nije jasno definirao kako bi se ova situacija mogla riješiti: „Budući da smo se ranije usmeno dogovorili te da su vijećnička pitanja uredno poslana prije sjednice, bila sam uvjerena da je dogovor postignut“, napomenula je Radojčić, no negodovanju su se do tog trenutka već pridružili i Rašula te HDZ-ov Sean Soldatić, kazavši da se ovakva odluka mora donijeti posebnim aktom, odnosno da se ona ne može donijeti isključivo usmenim putem. Radojčić je prisutnima ponudila nekoliko opcija: da se o tome odmah glasa, da se novi akt napiše za vrijeme stanke ili onu najekstremniju, da se vijeće raspusti s obzirom na to da do dogovora nije došlo.

Predložene su opcije izazvale novi val nezadovoljstva među vijećničkim klupama, gdje su se nemirni vijećnici odmah počeli okretati u vlastitim stolicama i došaptavati s kolegama, pa je prostorijom u trenutku zavladao glasni žamor. Zbrka i strka još jedne sjednice bila je već u punom zamahu, falio je još završni tač, za koji se pobrinuo vijećnik Biteri: kada je odluka dana na glasanje te na koncu izglasana s 12 glasova „za“, vijećnik NFLZ prisutnima je poručio da je iznio „vlastito mišljenje, a ne stajalište Nezavisne liste“ te demonstrativno napustio prostoriju. (Roberto Rauch)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa