Najstarija obrtnica u Buzetu još se nije umorila

0
Neda Pauletić (foto: Regionalni dnevnik/HRT)
Neda Pauletić (foto: Regionalni dnevnik/HRT)

Za razliku od Slavonije, Istra nema tako velikih problema sa zapošljavanjem. Buzet već duže vrijeme slovi kad grad s najmanje nezaposlenih u Istri. To zasigurno mogu zahvaliti brojnim obrtnicima koji djeluju na tom području. Tamošnja obrtnička komora proslavila je 50 godina postojanja, piše hrt.hr.

Mnoštvo je zrnja pšenice prošlo kroz ruke Nede Pauletić. Mlin je u obitelji njezinog supruga već devedeset godina. Ona je posao od tasta preuzela prije pola stoljeća.

Najstarija je obrtnica u Buzetu, no nije se umorila od ovoga posla. Zadovoljni klijenti najveći su joj poticaj. 

- Čovjek je i umoran s obzirom na godine, ali volja za rad i ljubav za taj posao i mlin vuku nas dalje, kaže Neda.

 

Kroz brojeve i račune sigurno već 30 godina plovi Igor Božić. Njegov se knjigovodstveni servis specijalizirao za pružanje usluga obrtnicima i slobodnim zanimanjima. Ove je godine dobio i nagradu za izniman doprinos u razvoju udruženja obrtnika. 

- Nekad je netko rekao da je jednom bio mlad i lijep, a sad je samo lijep. Tako se ja otprilike osjećam kod te nagrade. Šalio sam se tamo da bi, da smo umjetnici, ovo bila nagrada za životno djelo, kaže Igor Božić.

Zlatne ruke ima i Pino Stefanini. No, kao i svih 300-tinjak buzetskih obrtnika, sve mu je teže opstati na tržištu. Pritišću ih sve veći troškovi poslovanja, svakodnevna poskupljenja goriva, materijala.

- Ne može čovjek ovdje znati kolika će cijena biti za mjesec dana ili dva. Koliko će poskupjeti, 10, 20, 30 %, jako je teško to definirati i ponuditi nekome, kaže Pino Stefanini.

- Obrtništvo u Buzetu uvijek je bilo jako važno. I sada kad pogledamo, ako nas je tristotinjak s jedan i pol zaposlenih po osobi, mi smo najveća tvornica u gradu i mislim da je to jako bitno, kaže Loredana Krbavčić, predsjednica Udruženja obrtnika Buzet.

Trenutačno najviše je onih koji pružaju usluge. U budućnosti u komori priželjkuju više obrtnika s proizvodnim djelatnostima. 

Video prilog možete pogledati OVDJE.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa