U Buzetu održan Prvi sajam tartufa. Nastupali su isključivo lovci tartufari

0
Foto: Istragram
Foto: Istragram

U godini u kojoj Buzet slavi 90 godina dnevničkih zapisa profesora Massima Selle koji je u samome centru, današnjoj Fontani pronalazio velike bijele tartufe, grad tartufa je opet u centru pozornosti. U starogradskoj jezgri, na Loparu je održan Prvi sajam tartufa na kojemu su mogli nastupati isključivo lovci tartufari. I to samo članovi vrlo aktivne udruge tartufara Istra sa sjedištem u Motovunu, piše Duško Dragičević za Istragram s kojeg u nastavku prenosimo članak.

Prekrasno vrijeme, blagdanski ugođaj kršćanskog praznika, Duhova, koji su na sjeveru Istre napunili gotovo sve smještaje, nedavni državni praznik Italije gdje su se mnogi Talijani odlučili na produženi vikend, pokazao se kao pravi termin za predstavljanje posebne istarske ljetne podzemne gljive, crnog tartufa, latinskog naziva tuber aestivum.

Cijena crnog tartufa je na sajmu bila nešto niža od normalnih jer ipak se radi o direktnom kontaktu lovca tartufara sa kupcima. Miris svježe zemlje i miris svježih tartufa se širio Loparom. Trenutna cijena istarskih crnih tartufa po konobama i restoranima je od tri do pet tisuća kuna, jer ipak je to dijamant istarske kuhinje. Naravno “njegovo veličanstvo” bijeli istarski tartuf koji se lovi od rujna do prosinca je višestruko skuplji. On je doslovno burzovna roba ovisna o ponudi/potražnji svjetskih jet-set destinacija od Monte Carla, Macaoa do Londona, Milana ili Rima. 

Buzet Prvim sajmom tartufa otvara sezonu sajmovanja koje će se na jesen nastaviti zonom istarskog tartufa u Motovunu, Livadama, Grožnjanu i na kraju opet završiti u Buzetu. 

 

Prateći izlagači na sajmu su bili izabrani kako bi sadržaj bio i ostao tradicionalan. Domaće istarske tjestenine Line Vežnaver iz Škofi kod Zrenja, vjerojatno najbolja istarska žestica od svih žestica “brinjevac” sa Ćićarije od familije Čendak iz Jelovica, nagrađivana zlatom VinIstre vinarija Adrijana Černeke iz Medveja, vrhunski med familije Lučana Melona iz Motovuna, domaći pršut Stare Oštarije…

Istarski lovci tartufari su sa prezentacijom desetak kilograma crnih svježih tartufa otvorili sezonu tartufarenja koja traje do kraja srpnja i onda se nastavlja početkom rujna. A u rujnu započinje lov na njega. On se zove istarski “divlji” bijeli tartuf latinskog naziva Tuber Magnatum!

U nedjelju 5. lipnja se na istoj lokaciji održao i start tradicionalne manifestacije “Vespa Istria North Tour” gdje se ljubitelji tog legendarnog motocikla điraju sjevernom Istrom već više od deset godina. Buzetski trg Lopar koji se nalazi odmah na ulazu u grad, se pokazao kao izvrsna lokacija za prezentacijske manifestacije. Organizator Prvog sajma tartufa je Udruga tartufara Istra, suorganizatori Grad Buzet i Turistička zajednica Grada Buzeta, izvijestio je Dragičević za Istragram gdje pogledajte galeriju fotografija.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA