Dođite u Buzet na Prvi sajam tartufa!

Sibirski samojed slučajno našao tartufe na buzetskom šetalištu

0
Foto: Istragram
Foto: Istragram

U godini u kojoj Buzet slavi 90 godina od dnevničkih zapisa profesora Selle i pronalazaka tartufa u centru svojega grada, prvi vikend lipnja je rezerviran za Prvi sajam tartufa. Zove se prvi, jer Buzet otvara sezonsko sajmovanje istarskim tartufima koje svoju kulminaciju doživljava u rujnu i listopadu na sjeveru Istre, Livadama, Motovunom, Grožnjanom i Buzetom, piše Istragram.

U subotu, 4. lipnja i nedjelju 5. lipnja buzetski starogradski Lopar postaje sajmište istarskih crnih ljetnih tartufa na kojemu pravo nastupa imaju isključivo lovci tartufari, članovi vrlo aktivne Udruge tartufara Istra sa sjedištem u Motovunu.

“Udruga je zapaženim inicijativama i akcijama uspješna u svojoj borbi za očuvanjem staništa i plodišta istarskog tartufa za što je dobila veliku podršku Ministarstva poljoprivrede, osobno ministrice Marije Vučković, resornog županijskog Odjela za poljoprivredu, kojeg vodi dr.sc. Ezio Pinzan, ali i gradonačelnika i načelnika zone istarskog tartufa i saborskih zastupnika iz Istre, posebno Emila Dausa i Antona Klimana", ističe ponosno predsjednik udruge istarskih tartufara Darko Muzica.

“Prekrasan buzetski Lopar bez vozila, ovoga vikenda će turistički predstaviti naš grad u najboljem svijetlu”, izjavljuje Robert Marušić član udruge tartufara i promotor buzetskog sajma i dodaje: “Promet kroz stari grad Buzet odvijati će se redovno i nesmetano”.

 

“Zahvaljujemo gradu Buzetu i Turističkoj zajednici grada Buzeta koju vodi gradonačelnik Damir Kajin na logističkoj potpori ove manifestacije u godini u kojoj slavimo 90 godina dnevničkih zapisa profesora Selle o Lovu na tartufe u centru Buzeta,” nadovezuje se Darko Muzica predsjednik udruge istarskih tartufara i dodaje: “Na sajmu će posjetitelji osim svježih istarskih crnih tartufa Tuber aestivum imati priliku degustirati sve što spaja i sljubljuje naš dijamant istarske kuhinje, tartuf. To su istarska vina, maslinova ulja, istarske nagrađivane rakije gdje posebno ističemo Ćićski Brinjevac domaće tjestenine, med, pršut i mnoge drugi domaći proizvodi.”

Da je Buzet doslovno grad tartufa potvrđuje Robert Marušić anegdotom koja se dogodila ovih dana kada je njegov prijatelj, umirovljeni kuhar Goran Jambrošić šetao psa, ženku Lucy buzetskim šetališem Šoto Jorte. Ona je vrste sibirski samojed i nije dresirani pas za tartufe. Lucy je na šetalištu zagrebla nekoliko tartufa koje je fotografirao i poslao mi. Nevjerojatno! To je na samim zidinama Buzeta! Oduševljeno izjavljuje Marušić.

U nedjelju 5. lipnja u 12 sati u Buzet tradicionalno dolaze vozači, vraćaju se, najpopularnijeg europskog motocikla Vespe. Nakon posjete sajmu tartufa, napraviti će već tradicionalni đir Sovinjakom, Vrhom do Huma i Roča pod nazivom Vespa Istria North Tour. Organizator sajamske manifestacije Udruga tartufara Istra, Grad Buzet i Turistička zajednica Buzeta Vas pozivaju na Prvi sajam tartufa, u Buzet ovoga prvoga vikenda lipnja mjeseca jer Buzet slavi! piše Istragram.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa