Robert Marušić:

'Općinu Lanišće treba pripojiti, odnosno vratiti Gradu Buzetu'

0
Robert Marušić
Robert Marušić

Buzetski menadžer, promotor i ugostitelj Robert Marušić uvijek je zahvalan sugovornim kada treba komentirati i prognozirati društvene procese i zbivanja na sjeveru Istre.

* Ti voliš naglašavati da sjevernoj Istri treba jedna snažna lokalna samouprava s Buzetom kao središtem? Naime, bivša Općina Buzet sada je podijeljena na Grad Buzet i Općinu Labinšće.  
Općina Lanišće sa 275 stanovnika ne može preživjeti slijedeći ciklus analize održivosti kojega će vjerojatno u lipnju 2024. nakon parlamentarnih izbora pokrenuti nova Vlada iz Zagreba. Ćićarija je povijesno navezana na Buzet i obrnuto. Ćići su prvo migrirali prema Buzetu i tek onda nastavili svoju potragu za boljim životom na zapad prema Trstu, Kopru, Umagu, Rovinju pa i Puli, Rijeci a ponešto i Zagrebu. 

Da plastično pojasnimo. Ako bi se iskoristio poticaj države da se Općina Lanišće pripoji Buzetu, tu bi prvo profitirali sadašnji stanovnici Ćićarije jer bi se od dobivenih državnih novaca kupilo sve čega nedostaje sada, uredile kritične prometnice. Možda nabavio i novi autobus za stalnu kvalitetnu školsku i građansku vezu sa Buzetom. 

 

* Koja je sadašnja snaga svih vijećnika općine Lanišće? 
* Onoliko koliko imaju novaca. A njega nema. Znači nema ni snage. A to znači da je takva budućnost ugrožena. Posebno ističem da bi jedan vijećnik “Ćić” u buzetskom Gradskom vijeću imao iznimnu važnost jer diže ruku za proračun koji će za par godina biti sto milijuna kuna, odnosno petnaest milijuna eura. A kada smo kod spominjanja eura i Schengena, dobivamo veliku granicu sa Slovenijom koju moramo materijalizirati sa zajedničkim prostranstvom Krasa, Planika, Žbevnice i Ćićarije. Tu samo mašte treba kako bi se koristili europski eko fondovi. Granice više neće biti.

Koliko god grubo zvučalo, tih preostalih 275 Ćića nemaju alternativu. Biti će ih sve manje. Ne računam tu one koji dolaze gore na par sati ili vikendom dan, dva. Buzet je rješenje. Opatija, Lupoglav ili Pazin to nikada nisu bili. Sada ta naša susjedna mala općina ovisi o donacijama i sponzorstvima. Mislim da je jedna četvrtina stanovnika centra Buzeta porijeklom iz Ćićarije i to nije zanemarivo oko lobiranja da napravimo jednu snažnu sjeverno istarsku samoupravu u centru gdje su nekada stolovali Rašsporski Kapetani, Buzetu. Tu bi pogled prema Ćićariji uvijek išao s respektom i brigom.

* A Sv.Stjepan, Istarske Toplice, Ipši, Gradinje, Livade?
Možete ih pitati, od Rušnjaka do Antonci i od Ipši do Livada. Ako dođe do očekivanog preustroja, mislim da stanovnici toga kraja ne vide mogućnost da svoje redovne administrativne i životne potrebe rješavaju u Bujama. Ni u Motovunu. Vjerojatno bi izbor bio Buzet. Podsjećam da su Livade i okolica u povijesti Buzetu “dale” velike direktore, gospodarstvenike i gradonačelnike koji su upravljali Buzetom. Sve je to povezano. 

* Mislim da od toga neće biti ništa dok Zagreb ne donese neka pravila i univerzalna rješenja koja će vrijediti za cijelu Hrvatsku.
Onda će za poticaje biti kasno. I nikoga se više ništa neće pitati. I to ne bi bilo dobro. Da se vratim na Ćićariju, trenutna administracija nema snage staviti se u koštac s tim procesima a tu se propušta prilika da se zadrže sva sadašnja radna mjesta u servisu građana i možda otvore nova. Ali sve će to štimati ako se na vrijeme krene.

* Poruka?
Ne “pripajanje” ili “spajanje“ Ćićarije Buzetu, nego “vraćanje” jer je taj prostor oduvijek bio jedna cjelina. (Razgovarao: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa