otvoren obnovljeni postav ekomuzeja batana

'Malo su nam zavidni na onom što sve možemo i znamo'

0
Novinarka Gracijela Putina i projektant Aleksandar Paris
Novinarka Gracijela Putina i projektant Aleksandar Paris

U Rovinju je u utorak, 17. svibnja uoči Dana muzeja na Obali-Riva Pino Budicin 2, kod Velikog mola u Rovinju otvoren obnovljeni stalni postav prvog eko muzeja u Hrvatskoj. Zove se Batana. Mnogobrojnim građanima, gostima i dužnosnicima obratila se Gordana Ivanišević Ninčević te je najavila ravnateljicu ustanove ''Kuća o batani'' Nives Giuricin koja se na poseban način zahvalila entuzijastima KUD-a Marco Garbin koji su 'dali dušu u svemu', te Josipu Ružiću - jednom od snimatelja dokumentarnog filma koji se trodimenzionalno prikazuje u muzeju, te dizajneru i arhitektu - Aleksandru Parisu. Na kraju se u glasu osjetila emocija - ono istinsko što svaki čovjek od mora ima, a ponaosob Rovinjanin, tj Rovinjež vezan za svoj grad, ljude, more i sve običaje Contrade.

Zatim je govorila Tamara Nikolić Đerić, jedna od autorica izložbe. Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga je naglasio da je to prvi eko muzej u Hrvatskoj, te da su građani i kustosi, zapravo entuzijasti od posebne važnosti za našu zajednicu i za zaštitu kulturne baštine. Robert Mohović rekao između ostalog da im je ''Udruga Casa della batana'' bila uzor. "Tu barku ako ne koristimo i ne očuvamo, ta će baština biti izgubljena.'', kazao je.

''Čast i radost mi je biti sad ovdje. Rovinj je biser i moramo biti ponosni. Malo su nam zavidni na onom što sve možemo i znamo, pa i na ovom postavu. Sve je u očuvanju onog našeg izvornog identiteta", izjavila je Jessica Acquavita, zamjenica istarskog župana Na kraju je pohvalila svih, zaključivši: ''Bravo e bravi tutti Ruvignesi e Ruvignese.'' Davor Trutković poručio je pristunima: ''Osjeća se velika empatija svih Vas prema ovom projektu. Bitinade i zajednica koja živi ovo što će ovaj muzej prikazati. Čestitam vam svima.''

Ornella Godena na recepciji

Lorela Limonzin Tot, pročelnica konzervatorskog odjela u Puli na poseban je način pohvalila Marina Budicina, Nives Giuricin i Tamaru Đerić te je rekla da je nematerijalno dobro batana 2008. godine upisano u registar kulturne baštine RH, u listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a 2016. godine. U te svrhe je izdvojeno 300.000 kuna. Baština zahtijeva stalno održavanje jer prenosi kulturne vrijednosti svih članova zajednice.

Rekla je i da je prostor vrlo moderan: ''Ovo nisu samo predmeti, nego živa tradicija naših predaka koja se prenosi s jedne generacije na drugu i to usmenom predajom, kao i  pisanom. Sve je to postalo simbolom ove perle-jedinstvenog i posebnog grada Rovinja".

 

Marino Budicin, predsjednik udruge ''Kuća o batani'' je na duhovit, a zatim dubok i intenzivan način obratio rekavši da on može govoriti o kulturi, a ne gradonačelnik! Da je prošlo 18 godina od upisa u Registar materijalne baštine UNESCO-a te da je  9. rujna 2004. otvoren prvi eko muzej u Hrvatskoj.

Zbor SAC KUD Marco Garbin otpjevao pjesmu ''La viecia batana'' iz 1907. godine, te je izveo još dvije bitinade i to, po običaju-bez instrumenata. Naime, Rovinjci su poznati da svojim glasovima oponašaju glazbene instrumente dok drugi u zboru pjevaju. Zbor je vodio Alessio Giuricin, zamjenik dirigenta, ali u cijelom ovom projektu nezamjenjiv. Alessio je godinama prikupljao starine vezane za more i batanu i pohranjivao u svojoj garaži, a sad je radostan što su izloženi javnosti.

Na kraju službenog dijela i obilaska muzeja , svi su pozvani na domjenak - bakalaj, slane sardele, pršut, sir, jagode, fijoke, paštine i domaće vino. Nazdravilo se se pjenušcem.Ova je izložba pod pokroviteljstvom Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, a članovi udruge ''Kuća o batani'' se na poseban način zahvaljuju Zajednici Talijana ''Pino Budicin'' Rovinj i KUD-u Marco Garbin, kao i sufinancijerima Gradu Rovinju, Ministarstvu kulture i medija te Europskom fondu za regionalni razvoj. (Tekst i foto: Gracijela Putina)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa