Pet filmova koje biste trebali pogledati na ETNOFILm festivalu

0
Scena iz filma Fantome island
Scena iz filma Fantome island

Petu godinu za redom travanj je u znaku suradnje grada Rovinja i Etnografskog muzeja Istre - od 24. do27. travnja u Multimedijalnom centru grada Rovinja održava se ETNOFILm festival.

ETNOFILm festival u Rovinj od 24. do 27. travnja donosi najnovije etnografske dokumentarce, a predstavljamo vam pet filmova koje ne smijete propustiti – Drug Ferlin, Molim vas gospodine, nemojte me tući, Otok Fantome, Ljudski toranj i Snimao sam svoju ljubav. U goste na ETNOFILm dolazi i Festival 25 FPS, a u popratnom programu očekuje vas predavanje o povijesti i suvremenosti vizualne antropologije u Rusiji, izložba fotografija Etiopljanki, te glazbeni program koji predstavlja blues sastav Cool Baboo & dr. Folk.

Selektori programa  ETNOFILm festivala odabrali su pet filmova koje biste trebali pogledati na petom ETNOFILm festivalu.

Dokumentarni film Drug Ferlin, portret je nesvakidašnjeg vodnjanskog umirovljenika, 80-godišnjeg Antona Ferlina kojega kamera prati u njegovoj vrlo aktivnoj svakodnevnici. Autor Elvis Lenić povezuje lik s mnogim aktualnim društvenim problemima i pitanjima, kao što su antifašizam, radništvo i kapitalizam, lokalni identiteti, obitelj i ideali, čovječnost i otuđenost.

Molim vas gospodine, nemojte me tući autorice Shashwati Talukdar govori o više od 60 milijuna Indijaca, pripadnika zajednica koje su Britanci zarobili jer su “kriminalci po rođenju”. Tvrdeći da su “rođeni glumci”, a ne “rođeni kriminalci”, skupina mladih iz plemena Chhara okrenula se uličnom kazalištu u svojoj borbi protiv policijske brutalnosti i korupcije.

Drug Ferlin
Drug Ferlin

Otok Fantome, film australskog redatelja i scenarista Seana Gilligana, prati priču o Joeu Eggmolesseu kojemu je sa sedam godina dijagnosticirana guba, da bi nakon toga bio poslan i 10 godina zatvoren na otoku za liječenje. Nevjerojatna i mučna priča 73-godišnjaka nudi duboki uvid u jednu od australskih skrivenih prošlosti.

U filmu Ljudski toranj autor Ram Devineni predstavlja priču o 300 tijela koja se uzdižu u nebesa pokušavajući izgraditi ljudski toranj – sve za trenutak slave. Globalna je to priča o neustrašivim vještinama i zastrašujućoj neizvjesnosti neizmjernih ljudskih tornjeva.

U filmu Snimao sam svoju ljubav izraelski redatelj Tomer Heymann vraća se u zemlju svojih predaka i susreće čovjeka koji će izmijeniti njegov život. Film donosi univerzalnu ljubavnu priču i prati triangularni odnos između Tomera, njegovog njemačkog dečka i njegove intenzivno izraelske majke.

U goste na ETNOFILm dolazi i Festival eksperimentalnog filma 25 FPS. U sklopu te suradnje u Rovinju će se prikazati filmovi De dentro, autora Petera Beyera, koji pokušava oslikati ugođaj raznih rituala šamanskih majanskih tradicija i naroda Huichol. Trypps #6 (Malobi), autora Bena Russella, snimljen je u plemenskom selu Malobi u Surinamu u Južnoj Americi, te u jednom kadru pruža neobično suvremeni prikaz klasika Jeana Roucha.

Popratni program donosi i predavanje posvećeno povijesti i suvremenosti vizualne antropologije u Rusiji na primjeru Moskovskog međunarodnog festivala “Kamera – posrednik”.

I Shot My Love
I Shot My Love

The Human Tower
The Human Tower

Please Don't Beat Me, Sir!
Please Don't Beat Me, Sir!

Fotografija izmedju etnografije i egzotizacije
Fotografija izmedju etnografije i egzotizacije

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa