Nakon dvije godine pauze vraća se Motovun PhotoHil

0

Nakon dvije godine pauze, vraća se Motovun PhotoHill, fotografska manifestacija namijenjena svim ljubiteljima fotografije, foto entuzijastima, članicama i članovima fotoklubova te svima koji žele uživati u fotografskim sadržajima u prekrasnom Motovunu. 

Ovogodišnje izdanje manifestacije održat će se u subotu 28. svibnja od 11 do 20 sati, a prijave su moguće zaključno do 20. svibnja godine putem ove poveznice. Na Motovun PhotoHill 2022 očekuju vas predavanja, radionice, izložbe fotografija, izlaganja najnovije fotografske opreme, Foto Quiz i drugi fotografski sadržaji. Kotizacija za sudjelovanje iznosi 150 kn, a uključuje sudjelovanje na manifestaciji, majicu Motovun PhotoHill 2022 i ručak za sve sudionike.

Ove godine su iz Udruge Fotovun pripremili nikad jaču postavu predavača iz svijeta fotografije s iznimno zanimljivim temama. Svakako najaktualnije je predavanje svjetski poznatog hrvatskog dokumentarnog fotografa i snimatelja Zorana Marinovića pod nazivom “Fotografija ili oružje?”. Njegovo fotografsko iskustvo te ratne priče “gledane” kroz objektiv iz područja zahvaćenih ratom dati će sudionicima događanja uvid na koji se način pristupa dokumentarnoj fotografiji u vrlo teškim uvjetima. Predavanje će obuhvatiti i priču iz ratom pogođene Ukrajine u kojoj je Zoran Marinović dokumentirao događaje odmah nakon početka rata kojem nažalost svjedočimo i dan danas.

Radovi Zorana Marinovića objavljeni su u mnogim međunarodnim novinama i časopisima (National Geographic, New York Times, Telegraph,...) i TV kanalima. Održao je brojne izložbe u Hrvatskoj i Europi te je dobitnik nekoliko nagrada za najbolji foto projekt od strane Hrvatske zaklade suvremene umjetnosti, Magazina Professional Photographer, Int. Kontinent Awards, Lens Culture, See Me / Art Takes NY, National Geographic / Your Shot i dr. Snažno se bavi humanitarnim pitanjima, njegova stalna izložba fotografija "Nada u srcu tame" sa sjedištem u Dubrovniku imala je više od milijun posjetitelja i prikupila više od sto tisuća dolara dobrovoljnih priloga za građevinsku školu u Bukavuu, DR Kongo.

U galeriji “Pet kula” će od 27.5. do 3.6.2022. godine u sklopu manifestacije biti postavljena izložba fotografija Zorana Marinovića pod nazivom “Minuta šutnje” (“Stillness”), koja se bavi pitanjima ekološko-ratne tematike.

Čak dva predavanja baviti će se putopisnom tematikom, ali iz dvije različite perspektive. Domagoj Sever - fotograf, travel blogger, stručnjak za društvene mreže i vlasnik agencije za marketing i promociju Croatian Nomad održati će predavanje na temu “Putopisna fotografija i društvene mreže” u kojem će prenijeti svoja dosadašnja iskustva te objasniti kako fotografi mogu ostvariti prihode od vođenja svojih profila na društvenim mrežama.

 

Domagoj Sever je pobjednik je mnogih međunarodnih fotografskih natječaja, izlagao je u Bruxellesu, Parizu, Kuala Lumpuru, Haniou, Ljubljani, Zagrebu, na više od pedeset skupnih i sedam samostalnih izložbi. Njegova fotografija ‘Zlatni rat’ 2018. godine izabrana je među 52 najljepša pejzaža na svijetu po izboru urednika National Geographica. Izabran je među 100 najboljih fotografa na svijetu 2021. godine na fotografskom natječaju „35 Awards“ na koji je pristiglo više od 400 000 fotografija iz 173 zemlje svijeta.

Na Motovun PhotoHill dolazi i Goran Šafarek, hrvatski biolog, publicist, istraživač, fotograf, redatelj i snimatelj koji će održati predavanje na temu “Putopisna fotografija na ekspedicijama”. Goran Šafarek je autor nekoliko samostalnih fotografskih izložbi. Objavio je više knjiga prirodne tematike, a sudjelovao je kao koautor u još desetak knjiga. Njegovu biografiju dodatno obogaćuju mnogobrojne ekspedicije diljem svijeta koje je i detaljno fotografski popratio te će na ovogodišnjem PhotoHillu upravo o tome podijeliti svoja iskustva i savjete. Uz predavanje o putopisnoj fotografiji na ekspedicijama održati će se i promocija knjige Gorana Šafareka pod nazivom "Iz dnevnika istraživača".

Radionicu pod nazivom “Rezovi i sjecišta” održati će vrsna fotografkinja Rebeka Legović. Njezini su radovi nagrađeni na najutjecajnijim međunarodnim fotografskim natjecanjima, 2019. i 2020. godine osvojila je u New Yorku naslov »Advertising Photographer of the Year« na prestižnim IPA-International Photography Awards-ima.

Trenutno se najviše posvećuje modnoj fotografiji, te arhitekturi i pejzažu. Fotografije koje ostvaruje većinom odražavaju svojevrsni nadrealizam kojim izražava vlastiti unutarnji svijet i vizije. U većini slučajeva geometrija urbanog svijeta poprima novi izmijenjeni identitet. Sjedinjuje arhitekturu i ljudski lik, a često se pojavljuju nebo i oblaci kao simboli prolaznosti i efemernosti. Putem vlastitih fotografskih zapisa pokušava poništiti granice konceptualne, modne i arhitektonske fotografije.

Sudionici događanja će imati priliku uz stručno vodstvo Rebeke Legović spojiti modnu fotografiju s arhitekturom srednjovjekovnog Motovuna. Na snimanju će biti profesionalni modeli.

Osim predavanja i radionice, sudionici događanja će se moći upoznati s novitetima iz svijeta fotografske opreme, ali i testirati svoje fotografsko znanje na Foto Quiz-u. Brdo dobrih fotografija čeka na vas, prijavite se i uživajte u danu posvećenom fotografiji u najpoznatijem srednjovjekovnom gradiću u Istri! Sve informacije možete pronaći na službenoj stranici Udruge Fotovun www.fotovun.hr i na kanalima društvenih mreža udruge.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa