Pustila bošnjački folklor i otišla u Roč. Ljubav je bila jača

0
Amra s dečkom Darkom Gržentićem
Amra s dečkom Darkom Gržentićem

Tridesetogodišnja Amra Deliomerović jedna je od prvih članica folklornog društva bošnjačke nacionalne manjine Kršanski ljiljani, u kojem je plesala sve do preseljenja u Roč. Ondje se iz Potpićna, prije sedam godina preselila zbog ljubavi, dečka Darka Gržentića kojeg upoznala pred kraj plesne karijere. U folkloru je počela plesati s 14 godina, i to najprije u pulskom bošnjačkom klubu.

„Završetkom osnovne škole smo dvije prijateljice i ja slučajno saznale za bošnjački folklor iz Pule u koji smo se upisale iz čiste znatiželje. Odmah nakon prve probe zaključile smo da mi to volimo. U pulskom folkloru sam plesala tri godine. Kroz taj period se osnivao i KUD Kršanski ljiljani i nas tri smo bile među prvim članicama. I taj period života je osobno meni najljepši period u životu“, kaže Amra iza koje je, kako ističe devet divnih plesnih godina u folkloru.  

'Često razmišljam o tim danima'

Naglašava da su folklor i ples, iako više ne pleše i dalje njezina velika ljubav. Za nju je to plesna bajka, poseban štih prijateljstva i ljubavi, u kojem se, kaže rađaju ljubavi, odrastaju generacije.

„Iskreno često razmišljam o tim danima i uvijek se desi ona misao u glavi 'e da mi je vratiti vrijeme'. Folklor je zaista jedno prekrasno iskustvo, toliko lijepih trenutaka, zabave, plesa i zajedništva. To se mora doživjeti, da bi se razumjelo koliko folklor u biti spaja ljude. Upoznala sam puno dragih ljudi, čak se u tom periodu dogodila moja prva ljubav. Kao ekipa smo bili jako bliski, sve smo prolazili zajedno, bili smo kao jedno i to mi najviše nekako i nedostaje. Uz silna putovanja, mnoštvo predivnih prijateljstava stečenih diljem naše zemlje, u Bosni, Sloveniji i Makedoniji“, prisjeća se Amra, a posebno izdvaja neke nastupe.

 

„Bilo je mnogo nastupa i svaki je na svoj način poseban. Meni osobno je najdraži onaj u Puli kada smo mi, kao KUD iz Kršana bili domaćini smotri folklora, kao i nastup u Balama gdje smo imali snimanje za emisiju Lijepom Našom“, istaknula je Amra, koja je u labinskoj srednjoj školi maturirala ekonomski smjer.

'Radila sam sve, ali samo u struci ne'

„Od završetka srednje pa do sada radila sam sve, ali samo u struci ne, te sam tako spletom okolnosti završila u Cimosu u Roču. Tu sam upoznala svog dečka i evo, sad živim na drugom kraju Istre, u predivnom malom gradiću“, kaže Amra, koja trenutno radi dva posla. Zaposlena je u buzetskoj tvrtki koja se bavi proizvodnjom vatrogasnih i zaštitnih kaciga, a uz taj posao bavi se dodatnim networking poslom, u tvrtki koja prodaje suplemente i dodatke prehrani.

„Inače nisam neki vrsni plesač modernih plesova, ajmo to tako reći, ali u folkloru sam jednostavno uživala, nekako smo svi bili kao jedno. Nastupi mi fale jako i da mogu skupiti staro društvo bez razmišljanja bi zaplesala opet“, iskreno će Amra koja je, kaže, u svojoj obitelji jedina plesala folklor.

Njezinu obitelj u Potpićnu čine mama Munevera, otac Safet i brat Amar s kojima je, kaže, izuzetno bliska, te su joj oduvijek najveća podrška i najčvršći oslonac u dobru i zlu. U slobodno vrijeme uživa u šetnjama u prirodi i igri sa svojom dečkom i njihova tri četveronožna ljubimca. (Tekst: Divna Knežević, foto: privatni album A. Deliomerović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa