Emil Daus u Saboru

'Ako država hitno ne reagira, budućnost jadranske obale su favele!'

0
Emil Daus
Emil Daus

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Emil Daus u Hrvatskom saboru je 27. travnja sudjelovao na zajedničkoj sjednici Odbora za zaštitu okoliša, Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo te Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu, na kojoj je tema bila bespravna gradnja.

Zastupnik je naglasio kako je problem bespravne gradnje izvan granica građevinskog područja već dulje vrijeme prisutan i da se trebaju hitno donijeti izmjene zakona i podzakonskih akata. Daus potiče spuštanje ovlasti i poslova građevinske inspekcije na županije i gradove te je za uvođenje drakonskih kazni za investitore i ostale sudionike u procesu bespravne gradnje kako ne bi više nikome palo na pamet graditi bez valjane građevinske dozvole, a zalaže se i za zabranu dobivanja priključaka na vodovodnu i energetsku mrežu bez suglasnosti lokalne samouprave.

„Poljoprivredno i šumsko zemljište se devastira do te mjere da se u potpunosti mijenjaju krajobrazi i priroda. Problem su i divlja naselja bez propisanog zbrinjavanja otpadnih voda čime se onečišćuje kraško podzemlje i izvorišta pitke vode, zatim neregulirano zbrinjavanje otpada, ugrožavanje staništa biljnog i životinjskog svijeta, promjena reljefa te nereguliranje oborinske odvodnje i nepostojanje prateće infrastrukture, rekao je zastupnik.

Pozdravljajući najavljene izmjene u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, Daus traži i hitne izmjene Zakona o šumama, Zakona o zaštiti prirode i Zakona o građevinskoj inspekciji napominjući da je ova tema nadstranačka te da očuvanje i upravljanje prostorom Republike Hrvatske nema političke boje, jer ako država hitno ne reagira, budućnost jadranske obale su favele. Dokle god investitori i svi ostali sudionici u procesu bespravne gradnje prolaze nekažnjeno, problem se neće riješiti“, zaključio je Daus.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa