Grupa fažanskih poduzetnika odbila sudjelovati na natječaju za zakup: Na natječaj se javili samo SDP-ovci

0

„Čelništvo općine, odnosno preciznije rečeno po zaključku načelnice Ade Damjanac, Jedinstveni upravni odjel raspisao je Natječaj za davanje u zakup  k.č. 765/59 ko Fažana koji je u skraćenoj verziji objavljen u Glasu Istre, a u cijelosti na internetskim stranicama općine Fažana. Kako se radi o atraktivnoj poziciji na samoj plaži u Valbandonu, na samoj granici ograde kampa Bi Village, iz prva smo bili zainteresirani za sudjelovanje na tom natječaju međutim nakon što smo izanalizirali taj postupak (a i ostale okolnosti) od toga smo odustali jer je u samom natječaju nekoliko nelogičnosti, a vjerujemo i posla za državnu reviziju pa smo zaključili da je pametnije u toj priči ne sudjelovati“, stoji u pismu grupe fažanskih poduzetnika, koji objavljujemo u nastavku:

„Osim toga na licu mjesta uvidjeli smo da u neposrednoj blizini k.č.-a koji se daje u zakup već postoje dva „beach bara“ pa smatramo da ni ekonomski ova priča nema smisla, a tu je i dugogodišnje nezadovoljstvo lokalnog stanovništva čiji mir ali i privatni smještaj (uglavnom apartmani) pate zbog barova koji rade i do 4 ujutro pa smo naišli na stav da nepotrebno velik broj plažnih objekata u Fažani treba smanjiti a ne povećati, možda upravo na ovoj lokaciji gdje su prema mišljenju stanovnika dva već postojeća bara previše na tako maloj udaljenosti.

Ako se još uzme u obzir da je natječaj raspisan pred samo lokalne izbore u našoj opčini, tu započinje priča iz koje se može postaviti mnoga pitanja, a ne može se doći do odgovora.

Da nebi sve zazvučalo kao pamflet neistomišljenika pokušati ćemo se držati isključivo činjenica i propisa, a eventualni komentari su sam nus proizvod nepoštivanja istih.

Prvo smo primjetili da se natječaj raspisuje na temelju Zaključka načelnice i Odluke o komunalnom doprinosu, što je netočno, jer se natječaj raspisuje na temelju Odluke o komunalnom redu, ali to smatramo tiskarskom greškom jer broj službenih novina je točno napisan broj 06/08.

Odlukom u komunalnom redu Općine Fažana detaljno su razrađeni ovakvi slučajevi. Koliko kod se trudio novi pročelnik da u pravni celofan upakira naredbu šefova, to mu nije uspjelo, a nije ni moglo jer nije mađioničar. Inače cijenimo pročelnika i znamo da je radio u poznatom pulskom odvjetničkom uredu.

No, krenimo redom. Kroz čitav tekst natječaja se provlače riječi montažni i pokretni. Natječaj je morao biti raspisan u skladu sa Odlukom o komunalnom redu i to bi bio ključ rješenja svih nesporazuma, ali bi tada autori natječaja vrlo teško proveli svoje zamisli.

Dakle, ako je objekat montažni tada on ima svoje ime i prezime u članku 27. predmetne Odluke i zove se kiosk. Nadalje u istom članku točno je taksativno navedeno pod kojim se uvjetima kiosk može postaviti, pa lijepo piše da mora biti spojen na komunalnu infrastrukturu (voda, sustav kanalizacije-otpadnih voda, električna energija i sl.) i zato je zanemaren članak 27. da kršenje zakona ne bude vidljivo iz aviona. Ako je pokretni onda nema primjera nigdje na svijetu da se daje u zakup k.č. kako je navedeno od 52 kvadrata. Dakle, činjenice govore da se u zakup nudi livada, a tip objekta nema svoje ime i daje se na 4 godine. Dosta pronicljivo.

Glavni razlog davanja javnog dobra u zakup bilo bi i punjenje proračuna, te poboljšanje turističke ponude i zapošljavanje ljudi. Uvjeti natječaja kazuju sasvim suprotno. Ako se uvjeti vrednuju po važnosti od točke 1, ispada da je najbitniji program rada što je još samo jedna smijurija iz prostog razloga, što se u 12 kvadrata mogu pružati samo usluge koje su zakonom točno definirane (kao na primjer ambulatna prodaja namirnica).

Interes Općine stavljen je na četvrto mjesto, a to bi trebala biti visina zakupnine. Ako je stavljena na četvrto mjesto znači da je to najmanje bitan uvjet. Kompjuterska simulacija kioska od 12 kvadrata je jedan od uvjeta. Uvjeti nisu pojedinačno bodovani tako da je sve prepušteno diskrecijskoj ocjeni. Obzirom na to ne čudi da su se na natječaj javili isključivo članovi i simpatizeri fažanskog  SDP-a.

Da bi stvar bila još zanimljivija u Odluci o komunalnom redu točno je predviđena procedura usmenog nadmjetanja u slučaju da dvojica ili više ponuđača da istu ponudu, te se mora povećati za 10 %, što samo po sebi daje na značenju visine ponude.

Ovakvim načinom raspisivanja Natječaja upozoravamo čelnike Općine da dobro pripaze kakvu će odluku donijeti jer bi moglo biti i posla za državnu reviziju, te im zdušno preporučujemo da ponište natječaj i raspišu novi u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima.

I na kraju javno dobro, koje se daje u zakup nalazi se kraj dječjeg igrališta, pa bi mogli voditi računa da djeci ne oduzimaju prostor za igru, a da ne govorimo o staklu od razbijenih boca na površinama na kojima se djeca igraju što je, prema riječima jedne zabrinute majke iz Fažane, već čest slučaj u jednom drugom „beach baru“ s druge strane autokampa.

Bili bi lijepo da su sve ponuđače pozvali na otvaranje ponuda kada su tako lijepo dali rok zaprimanja ponuda, ne u dan nego u sat. Nekome se zbog nečega jako žuri“, stoji u pismu grupe poduzetnika iz Fažane.

 

http://www.fazana.hr/kategorije/doc_details/604-natjeaj-za-zakup-javne-povrine

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa