Miletić: Suradnja s romskom zajednicom u Puli je na zavidnoj razini

0
Primanje predstavnika pulske Romske zajednice
Primanje predstavnika pulske Romske zajednice

Povodom današnjeg Svjetskog dana Roma, pulski gradonačelnik Boris Miletić te zamjenica istarskog župana Viviana Benussi i načelnik Županijske uprave Istarske županije Valerio Drandić primili su u prostorijama pulske Komunalne palače predstavnike pulske Romske zajednice.

Čestitavši im njihov dan, Miletić je kazao kako je suradnja s romskom zajednicom u Puli na zavidnoj razini te kako je Pula nadaleko poznata i priznata po suradnji i odnosu s manjisnkim zajednicama. "Suživot i tolerancija su vrijednosti na koje smo posebno ponosni u Puli, to su vrijednosti koje nas čine posebnima i na tom ćemo putu nastaviti surađivati i ubuduće", kazao je Miletić, dodavši kako predstoji još puno posla u cilju rješavanja najvećih problema poput obrazovanja i smještaja. Miletić je podsjetio kako Grad Pula i Istarska županija zajednički podupiru rad vrtića za mališane romske nacionalne manjine koji je otvoren još 2002. godine te je dodao kako je to upravo prvi korak k integraciji romske populacije u škole i društvo.Zamjenica istarskog župana Viviana Benussi dodala je kako je jedan od problema s kojima se romska populacija danas suočava problem obrazovanja te kako postoje kvalitetni EU projekti usmjereni upravo ka rješavanju tog problema, pa će se i Istarska će se županija po tom pitanju dodatno angažirati.

Na kraju prijema predstavnici romske manjine odsvirali su
Na kraju prijema predstavnici romske manjine odsvirali su "Dželem, dželem"
Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Pule Jetiš Bajrami i predsjednik Udruge Roma Istre Veli Huseini zahvalili su se domaćinima na prijemu i na dugogodišnjoj suradnji te su pohvalili status koji pripadnici romske nacionalnosti u Puli i Istri imaju. Huseini je pojasnio kako se današnji datum obilježava u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog 1971. godine u Londonu na kojemu su se sastali predstavnici Roma iz 14 zemalja svijeta. Na kraju prijema, predstavnici romske nacionalne manjine odsvirali su službenu romsku himnu "Dželem, dželem".

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa