od Puntere preko Sv. Foške do Blaza

S Marinom Cetina o novoj stazi koja će vas jednostavno oduševiti (video)

1
Marina Cetina na početku Poučno - rekreativne staze "Puntera - kanal Raša"
Marina Cetina na početku Poučno - rekreativne staze "Puntera - kanal Raša"

„Za svibanj planiramo ponoviti organizirano planinarenje stazama kakvo smo imali prilikom njihovog otvaranja u prosincu“, rekla nam je Marina Cetina, viša stručna suradnica za gospodarstvo, poduzetništvo i razvojne projekte Općine Barban, koja nas dočekala u Punteri, na početku poučno rekreativne staze koja vodi do crpne stanice Sv. Foška u Raškoj dolini, što je ujedno i ishodište druge poučno rekreativne staze koja vodi do uvale Blaz.

Prva staza spušta se niz obronak zvan Tepla stran u dužini od 2,6 kilometara i izložena je suncu, a druga je ravna i kroz šumu crnike vodi uz obod Raške doline, ušća rijeke Raše i Raškog zaljeva u dužini od 3,4 kilometara. To je, kako kaže Cetina, lijepih šest kilometara.

„Morate se i vratiti, što znači dvanaest kilometara i mislim da je to staza kojom bi svaki planinar li rekreativni pješak bio zadovoljan“, istaknula je. 

Prva je staza, ona kojom su Punterci oduvijek silazili do doline, bila poznata mnogim gostima koji dolaze u ovdašnje kuće za odmor i hotel Vilu Štefaniju, a druga nije postojala i trebalo ju je probiti i izgraditi. O njenoj izgradnji izvještavali smo 2021. godine.     

Sad su staze ujedno i protupožarni putovi kojim može proći vozilo, ali pristup motornim vozilima nije dozvoljen – možete pješačiti, biciklirati ili jahati.

S Cetinom smo razgovarali uz informativnu ploču kakvih je duž obje staze postavljeno ukupno četrnaest.

„Postavljeno je i niz odmorišta s kantama za selektivno prikupljanje otpada. Sva je napravljeno od drva smreke kako bi se što manje utjecalo na okoliš. Uz stazu možete vidjeti niz biljnih i životinjski vrsta koje samo ovdje žive, a  ušće Raše je zaštićeno stanište mnogih vrsta ptica“, kaže Cetina.

Putem smo vidjeli smo jastreba, labude i patke, a i muljevita obala je zanimljiva jer se rijetko u našoj okolici može naći. Naišli smo na pješake i pješakinje, Labinjane koji su tople proljetne dane iskoristili za branje šparoga. Nisu bili raspoloženi za davanje izjava, ali su pješakinje u prolazu, saznavši od nas da se uvala Blaz nalazi iza prvog zavoja, komentirale: „Konačno!“ .

A uvala Blaz, koja nije dio staze, zanimljiva je sama po sebi i zaslužuje posebnu reportažu. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa