'Zavičajna nastava nenasilja' udruge proces

Radionice eksperimentalnog filma u Pazinu

0

Radionicom eksperimentalnog filma koja se u Pazinu započinje projekt "Zavičajna nastava nenasilja", koji provodi udruga Proces s partnerima udrugom Forma, kolektivom Drum 'n' bijes i Muzejom Apoksiomena.

Dvodnevnu radionicu eksperimentalnog filma o temo nenasilja vodit će umjetnice Gea Rajić i Josipa Škrapić iz udruge Forma. Radionica će se održati tijekom subote i nedjelje, 4. i 5. svibnja od 11 do 15 sati u prostoru udruge Albus u Pazinu (154. brigade Hrvatske vojske 10). Sudjelovanje je besplatno, uz obaveznu prijavu putem online obrasca koji je moguće pronaći na web stranici (www.udrugaproces.hr) i na društvenim mrežama udruge Proces.

„Zavičajna nastava nenasilja" novi je projekt udruge Proces kojim se, kroz suvremene umjetničke prakse, želi istaknuti probleme nasilja i diskriminacije s kojim je LGBTIQ+ zajednica, nažalost, svakodnevno suočena, te koje se u manjim sredinama često pomete pod tepih.

Radionice eksperimentalnog filma namijenjene su svima, a posebno mladima i LGBTIQ+ osobama. Program radionice uključuje osmišljavanje koncepta, snimanje i montažu videa. Učit će se osnove snimanja digitalnim fotoaparatom, upoznati s medijem eksperimentalnog filma te usvojiti osnove procesa montaže.

Projektne aktivnosti se zatim iz Pazina sele u Pulu. U sklopu projekta „Zavičajna nastava nenasilja“, a kao dio događanja koji će pratiti prvu pulsku Povorku ponosa, organizirat će se projekcija filmova nastalih na radionici u Pazinu i dvodnevna radionica bubnjanja koju će voditi članice kolektiva Drum 'n' bijes.

Projekt završava u Malom Lošinju jednodnevnim događanjem u Muzeju Apoksiomena, u sklopu kojeg će se održati projekcije eksperimentalnih filmova nastalih na radionicama i dokumentarnog filma „Ja bi' da to imam doma“ koji progovara o devet osoba koji su doživjeli različite oblike nasilja zbog vlastitog LGBTIQ+ identiteta, te panel diskusija o temi nasilja i diskriminacije LGBTIQ+ zajednice na kojoj će sudjelovati psihologinja Elena Busanić iz SŠ Mali Lošinj, psihologinja i psihoterapeutkinja Sandra Tolić te scenaristica filma „Ja bi' da to imam doma“ Emina Hermann, a moderirat će ga Andrea Vidović iz udruge Proces. U Muzeju Aposkiomena autorice će predstaviti informativnu brošuru „Kako stvarati uključivu lokalnu zajednicu“ koja je namijenjena udrugama i neformalnim inicijativama, skupinama građana i svima onima koji žele stvarati inkluzivno društvo. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa