Danijel Ferić:

'Nečasnim radnjama bivša pulska vlast u vjetar bacila 11 milijuna kuna' 

08.02.2022 - 14:54
Danijel Ferić na konferenciji za novinare (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)
Danijel Ferić na konferenciji za novinare (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

Danijel Ferić, županijski vijećnik SDP-a, u Puli je 8. veljače održao konferenciju za medije na kojoj je iznio optužbe zviždača protiv bivšeg pulskog gradonačelnika, sadašnjeg župana Borisa Miletića te njegovih suradnika iz gradske uprave i Istarske županije.

Riječ je u šest slučajeva u kojima se za zlouporabe, krivotvorenje i dogovore za počinjenje kaznenih djela uz Miletića optužuje bivšeg pročelnika Ureda Grada Pule i direktora trgovačkog društva Castrum Aleksandra Matića i direktora Pula Sporta, sadašnjeg pročelnika Kabineta župana Ivana Glušca.

„Najprije bih se zahvalio zviždačima na odvažnosti i građanskoj hrabrosti da ukažu na devijantna ponašanja pojedinaca u bivšoj gradskoj upravi Borisa Miletića. Prije tri mjeseca počeli smo provjeravati njihove navode i ovo zapravo nema nikakve veze s pokretanjem stegovnog postupka proziv Miletića od strane IDS-a“, napomenuo je Ferić i nastavio: „Na žalost, zahvaljujući okoštaloj strukturi sada već bivših stranačkih kolega Borisa Miletića, moram reći da je bilo poprilično opstrukcija i otezanja u dostavi podataka, kako od gradske uprave, tako još više od komunalnih poduzeća. Podaci su stizali mjesecima, sve do prije tjedan dana, a podatke od tržnice vezano za jednu PR agenciju još nismo dobili. Nakon što je sve analizirano i utvrđeno, u konačnici je poslano policiji.“

 

U prvom od šest slučajeva Matića se tereti da je na račun Castruma nabavio televizor, hladnjak za vino, tablete i grijaće panele.

„Faktura se trebala lažno ispostaviti Gradu, ali se lažno ispostavila drugoj osobi, koja istovremeno šalje lažnu fakturu trgovačkom društvu, koje tu fakturu plaća, a u konačnici beneficiraju IDS-ovi stranački dužnosnici i to jedan pročelnik u Istarskoj županiji, jedan saborski zastupnik, župan i pročelnik Ureda grada i direktor trgovačkog društva Castrum“, naveo je Ferić.

Na naknadno novinarsko pitanje radi li se saborskom zastupniku Marinu Lerotiću i pročelniku Dušku Kišberiju, odnosno o kupljenom hladnjaku za vino i televizoru, odgovorio je: „Vi ste spomenuli ta imena, a ja ih neću opovrgnuti.“

Isto tako je na insistiranje odgovorio da je jedna inkriminirana tvrtka građevinska, a druga informatička te da je riječ o dva tableta vrijednosti od po 8,5 tisuća kuna.

Glas Istre i Regional Express 

Matića se tereti i za avansno plaćanje tekstova objavljenih u Glasu Istre bez provedenog postupka javne nabave i lažno potpisivanje novinara tekstova koje je pisao Castrum, za što je platio 87,78 tisuća kuna. Miletiću se, nadalje, na teret stavljaju dva ugovora od po milijun kuna s Glasom Istre za objave koje su mu pogodovale, osobito u predizborno vrijeme. Glušac je navodno s Glasom Istre sklopio trideset i pet ugovora za medijska praćenja aktivnosti koja su plaćali Grad i njegova komunalna poduzeća.

Pula sport je pod Gluščevim upravljanjem ostvario gubitak od 7,28 milijuna, ali Ferić tvrdi da je realni gubitak 10,2 milijuna jer je Glušac „kreativnim računovodstvom“ uspio gubitak prikazati manjim, što potvrđuje i revizijsko izvješće. To je postignuto produženjem korisnog vijeka upotrebe građevinskih objekata, odnosno smanjenjem amortizacije.

„Godine amortizacije trgovačkih društava u gradu su petnaest, dvadeset, četrdeset godina, samo Pula sportu amortizacija traje nevjerojatnih dvjesto godina!“, ističe Ferić.

Osim Glasu Istre, Grad je, navodno, sklopio povlaštene ugovore za medijska praćenja portalu Regional Express, Čempresu i Express agenciju u visini od 3,9 milijuna kuna, ali dnom dna Ferić smatra ugovor u istom iznosu sa zagrebačkom PR agencijom Manjgura.

Manjgura i Alphera

„Za što se zapravo koristila Manjgura? Kad stigne pitanje vas novinara, zvali su ekipu u Zagreb i pitali što će govoriti?“, kaže Ferić.

Znakovitim smatra ugovor Manjgure u Kaštijuna u iznosu od 218 tisuća kuna. „Oko ovog ugovora vlada pravi misteriji jer novi direktor Fabio Giacometti nema s kim razgovarati. Ugovor nije nikada konzumiran, niti raskinut, a iz njega se ne da iščitati o čemu je sklopljen“, ističe Ferić.

Među PR agencije koje su koristile, kako kaže, blagodati Miletićeve gradske uprave uvrštena je Alphera. „Čemu služi ova agencija? Kad tržnica napravi priopćenje o radnom vremenu, oni su nesposobni novinarima poslati mail, pa to učini ova PR agencija i to naplati“, objasnio je Ferić.

U konačnici je, kaže Ferić, u vjetar bačeno 11 milijuna kuna koji su se mogli upotrijebiti za npr. početak gradnje doma za starije i dogradnje škole na Kaštanjeru. Stoga predlaže zabranu korištenje PR agencija osim u opravdanim slučajevima, uvođenje sustavne unutarnje kontrole u javnim poduzećima i revizorske odbore te aktiviranje gradske službe unutarnje revizije. (Robi Selan

Prezentaciju Danijela Ferića u PDF-u pogledajte OVDJE

Tweet

Posljednje novosti