Robert Marušić

Vlasnici istarskih Vodovoda trebaju biti Buzećani i Labinjani

0
Robert Marušić
Robert Marušić

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH, Uprava vodnog gospodarstva i zaštite mora, je dostavila svoje mišljenje po temi gdje je buzetsko Gradsko vijeće zatražilo zakonom zajamčeno pravo na vodnu rentu. Mišljenje pročitajte OVDJE.

Sada je sve jasno. Dodatnu naknadu za razvoj jedinici lokalne uprave koja je strogo namjenska, može odobriti isključivo Skupština Istarske županije. Ona može isporučitelju vodnih usluga obrazložiti razloge i praksa je da se to onda prihvaća.

Drugim riječima, za trajno riješenje, zakon treba mijenjati!

Treba zakonski omogućiti osnivanje ustanove kojoj bi u stopostotnom vlasništvu bila jedinica lokalne samouprave gdje se nalazi izvor pitke vode i koja bi sukladno izdašnosti izvora imala na raspolaganju određena financijska sredstva po potrošnji. To mora biti cilj svih nas iz Buzeta, Pazina, Labina, a nadam se da po strani neće biti ni Vižinada, ni Oprtalj, ni Cerovlje.

Koliko god to u ovom trenutku djelovalo utopistično, to je nezaustavljiv proces. Dignut će uskoro glave i građani širom Hrvatske na čijim se lokalnim područjima nalaze izvori pitke vode a žive ograničenim skromnim standardom na uštrp “onih kojima ta voda teče” i koji imaju vlasništvo nad njom.

Samo na istarskom primjeru, treba saznati što o upravljanju i vlasništvu vodnih izvora misle labinski građani, buzetski su sve glasniji, iz Liburnije ispod Učke se pomalo bude. Na području Oprtlja je Bulaž, na području Vižinade su Gradole. Akumulacija Butoniga je na većinskom buzetskom području.

Sadašnja 'formula' koliko imaš brojila, toliko imaš više upravljačkih prava nije pravedna!

Već sam se narugao da bi po takvom modelu vlasnici Coca Cole bili kineski građani ili bi na vlasništvo ruskog plina imali najviše prava njemački građani i njemački poduzetnici koji ga obilato troše!

Važno je u javnosti snažno i jasno to komunicirati. Ne smiju se miješati distribucija i održavanje vodne mreže sa lokacijama izvora vode. Nekima je Bog dao more i sunce a nekima vodu. Ne može jednima sve, drugima ništa!

Neće biti mira na sjeveru Istre dok se to ne uredi. Ne mora se to urediti ni sutra, ni prekosutra. Prognoziram da će se u narednim mjesecima i godinama osnivati ili ojačati eko-udruge, nastajati nove stranke ili se refrešati stare, udruživati se razne interesne skupine. Slijedeći saziv Istarske županijske skupštine i novi Saborski zastupnici će potražiti podršku sjeverno istarskih birača kojima će jasno i nedvosmisleno morati već od naredne 2023. godine početi predstavljati svoje platforme i ova tema će biti nezaobilazna.

Istarska voda je simbolično rečeno naša nafta, naš energent, naš plin. Tridesetak tisuća discipliniranih sjeverno istarskih birača će nagrađivati ili kažnjavati. Demokracija je to. I dobro da je tako. Zakon će se morati mijenjati. (Robert Marušić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa