Evo kako je bilo na izložbi fotografija Damira Bošnjaka u Puli (foto)

0
Damir Bošnjak i Sonja Sabol (foto: Nataša Sundara)
Damir Bošnjak i Sonja Sabol (foto: Nataša Sundara)

Izložba aktova pod nazivom ,,Intermezzo'' autora Damira Bošnjaka po drugi puta ukazala je na žensku ljepotu, njenu važnost, moć, seksipil, ženstvenost, linije tijela koje spajaju savršenstvo umjetničkog oka i nesavršenog tijela na jedinstven i veoma pro funadamentalan način.

Biti žena je dar od Boga, biti muza je odabir umjetnika koji ju svojim tamnim i svijetlim tonovima vizije učini remek djelom. U svojim sumornim, teškim danima a opet veličanstvenim mjesecima rada nastaje fotografija, gdje akt, linija ženskog tijela, postaje sinonim savršene ljepote. Zbilja ako se čovjek samo na tren izgubi u mašti i počne gledati iz kuta stvaralaštva on poprima priliku da bolje shvati umjetnika i njegovu umjetnost.

Umjetnici su teški ljudi za sebe ali veoma jednostavni za druge. Bezbroj sati provedenih gledajući u svjetlo, žensko tijelo postaje scena a njeni pokreti gluma u kojoj žena postaje sve što god poželi. Od svetice, grešnice do bestidnice, moći i snage, ona postaje ono iskonsko, prvobitno, svoja- bit, bitak i biće. Žena je rođena da gubi, pobjeđuje, padne i digne se u najgorim trenucima, vremenima, životu, snovima, poslu, obitelji, ona je svemoguća, izdržljiva poput lavice. Svojom pojavom i grandioznim stavom ona spaja prošlost, sadašnjost i budućnost.

Damir Bošnjak nam je omogućio uvid u njegovo remek djelo koje je zaživjelo onog trenutka kada je pronašao svoju muzu, tada je nastala magija. Koliko će magija trajati i koje će puteve dosegnuti to ostaje enigma, no jedno je sigurno ovakva nadnaravna, ekstravagantna umjetnost se ne viđa svakoga dana… Za nju treba imati inspiraciju, naposljetku dušu.

 

Spoj nevidljive ljepote, nepravilnosti, slobode i ljubavi prema vlastitu tijelu ženu čini posebnom, umjetnik je tu da uhvati sekundu savršenstva u momentu te tako od običnog kamena napravi dijamant. To je učinio i sam Damir, postavši umjetnik probio je granice, pokidao niti, uradio nemoguće i zbog toga ove fotografije pričaju bezvremensku priču svoje nesalomljive ljepote.

Fotografija ne nastaje tek tako, ona nastaje u određenom trenutku ženina pokreta i njene senzualnosti, samopouzdanja i krika u kojem žena sama sebi prošapta:

,,Evo me, tu sam, rođena sam nanovo, stvorena sam da budem svoja, ničija, nečija, voljena. Nepokolebljiva sam, hrabra i ustrajna da postignem sve ono što mi pripada. Mogu sve jer sam izdržljiva, snažna i jaka. To sam ja, ime mi je žena- ja sam umjetnost života.''

Izložba je otvorena od 27. do 29. prosinca od 18 do 20 sati na adresi: Trg 1. Istarske brigade br 8. u Puli u prostorijama Kulturno Umjetničke Udruge “Pulska svakodnevnica” uz suglasnost Stožera civilne zaštite Istarske županije te poštivanje svih epidemioloških mjera.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA