Ladonja: Ovakvi zakoni osnažuju zapošljavanje zermana, kumova i rodbine

0
Ivo Uccio Miletić i Damir Ivetić na konferenciji za medije
Ivo Uccio Miletić i Damir Ivetić na konferenciji za medije

"Ovim putem želimo upoznati javnost sa stavovima Ladonje vezano uz Izmjene i dopune Statuta i Poslovnika Istarske županije. Očekujemo da će te izmjene koje su s dnevnog reda povukli neposredno prije početka prošle sjednice, biti uvrštene na dnevni red sljedeće sjednice skupštine Istarske županije, koja je sazvana za ponedjeljak, 25.ožujka 2013. godine te smo upravo iz tog razloga sazvali ovu tiskovnu konferenciju ", rečeno je, 24. ožujka na konferenciji Ladonje.

Naime, izmjene i dopune, kako Statuta tako i Poslovnika Istarske županije, su usklađenje sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi i Zakona o lokalnim izborima, koji su stupili na snagu krajem prosinca 2012. godine.

"Smatramo da su župan i predsjednik skupštine zbog važnosti samog dokumenta kao što je statut i poslovnik trebali predložiti izmjene vijećnicima kroz dva čitanja, za što su imali puna 3 mjeseca vremena od kad je zakon stupio na snagu", poručili su iz Ladonje.

Umreženost i nepotizam kao ključni problem funkcioniranja demokracije u Istri

Ono što Ladonji nije prihvatljivo u tim izmjenama i dopunama je smanjenje ovlasti Skupštine Istarske županije, odnosno da ovlasti oko imenovanja članova upravnih vijeća ustanova i trgovačkih društava prijeđu u nadležnost župana, odnosno jedne osobe.

"Licemjerno je da se IDS u Istri uporno pokušava predstavljati kao stranka koja zagovara decentralizaciju dok istovremeno IDS-ovi zastupnici u Saboru dižu ruke i aktivno sudjeluju u izglasavanju zakona koji omogućuje upravo suprotno, potpunu centralizaciju Istre", ističu u Ladonji.

"Ako samo jedna osoba dobiva ovlasti odabira namještenika u svim javnim poduzećima i ustanovama, to je totalitarizam", mišljenja su. Na medijskoj konferenciji naglašeno je kako je Ladonja godinama upozoravala na umreženost i nepotizam kao ključni problem funkcioniranja demokracije u Istri, a ovakve odluke i koalicijski zakoni, dodaju, dodatno osnažuju zapošljavanje „zermana“, kumova, rodbinski povezanih osoba i raznih političkih sponzora u javnim poduzećima i ustanovama.

"Brine nas kakva će biti situacija nakon preuzimanja gore navedenih ovlasti sa strane župana s obzirom na trenutnu i iskreno, alarmantnu situaciju po tom pitanju u Istri. Ladonja očito ostaje jedina opcija u Istri koja iskreno zagovara decentralizaciju na svim razinama, te stoga ovakav prijedlog i slične odluke sigurno nećemo podržati", zaključeno je na konferenciji za medije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa