19,7 milijuna kuna

Jednoglasno usvojen proračun Općine Raša za iduću godinu

0
Glorija Paliska i Igor Radić (foto: Kristian Stepčić Reisman)
Glorija Paliska i Igor Radić (foto: Kristian Stepčić Reisman)

Proračunom Općine Raša za 2022. godinu, usvojenim na sjednici 16. prosinca, planirano je ostvarenje prihoda i primitaka u ukupnom iznosu od 19,7 milijuna kuna, a koje se sastoji od prihoda poslovanja u iznosu od 13,4 milijuna kuna, prihoda od prodaje nefinancijske imovine u iznosu od 1,3 milijuna kuna, primitaka od financijske imovine i zaduživanja u iznosu od četiri milijuna kuna i procijenjenog raspoloživog prihoda prethodne godine u iznosu od milijun kuna.

"Za očekivati je, da će prihodi od poreza, koji su posljednjih godina uslijed poreznih korekcija bili najprije smanjeni, potom su bilježili bolja ostvarenja, a u prethodnoj godini, kao posljedica, novih zakonskih izmjena te posebice posljedica pandemije korona virusa ponovno dodatno smanjeni, ipak u idućim godinama oscilirati sa pozitivnim trendom. Na to na neki način upućuje i ovogodišnje bolje punjenje poreznih prihoda, uslijed, kako se već navodilo prilikom ovogodišnjih izmjena i dopuna proračuna, povećanja udjela u raspodjeli poreza na dohodak kod gradova i općina sa 60% na 74%. Dakako, da su isti prihodi osim uz zakonske promjene vezane i uz druge pokazatelje, a to je općenito stanje gospodarstva, zaposlenost na našem području ili pak o samom prometu nekretnina, radi li se o porezu na promet nekretnina", istaknula je načelnica Glorija Paliska u obrazloženju proračuna.

"Primici od financijske imovine i zaduživanja u 2022. godini planirani su i nadalje sa iznosom od četiri milijuna kuna, a radi se o kreditnom zaduženju radi ulaganja u Kulturno – komercijalni kompleks u Raši – Karlota. Naime, u dosadašnjem razdoblju tekuće proračunske godine, pribavljena je suglasnost Vlade RH za ishodovanje kreditnog zaduženja radi ulaganja u Kulturno – komercijalni kompleks u Raši – Karlota, a temeljem kojeg je sa Zagrebačkom bankom sklopljen i Ugovor o kreditu. Korištenje istog, biti će prije svega uvjetovano rezultatima Otvorenog postupka javne nabave za izvođenje radova na sanaciji i uređenju potkopa Raša i Karlota s podzemnim prostorijama zatvorenog rudnika ugljena 'Raša', a čija realizacija je sada u tijeku. Dakle, do kraja godine priželjkuje se uspješno okončati rezultate izbora izvođača radova, a potom će se moći pristupiti početku realizacije samog projekta te vezano uz isto i korištenju odobrenih kreditnih sredstava te su stoga naprijed navedene planske veličine (osim u ovogodišnjem proračunu) ponovno unesene i u proračun za 2022. godinu", obrazložila je načelnica.

Uz proračun usvojeni su i s njim povezani programi javnih potreba - u kulturi, sportu i socijali a koje je obrazložio pročelnik Igor Radić. Usvojena je o odluka o socijalnoj skrbi. (K.S.R.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa