Elio Velan: Rođen sam na Dan Republike

0
Elio Velan
Elio Velan

"Rođen sam 29. novembra (studeni) 1957. godine. Nije mi do slavlja. Jutros me zvala mama iz Rovinja da bi mi čestitala rođendan. Dodala je kratko da sam došao na svijet u 19 sati i trideset minuta i da zato moram čekat da padne noć kako bi, povijesno objektivno, obilježio taj događaj. Imam sreću da je majka još tu, ona je objektivni svjedok mog postojanja. Zovem je, u pravilo, dva puta na dan. Ona živi u Rovinju a ja u Žminju. Čim čujem njezin glas bolje mi je jer, koji put, srećom jako rijetko, hvata me neki nihilištički nagon, duboki pesimizam koji te tjera da odbiješ, negiraš tu jednostavnu datost o postojanju jedinke u prostoru i vremenu", napisao je Elio Velan na svom Facebook profilu.

"Danas sam pročitao komentar jednog novinara koji je, kao i ja, rođen 29. novembra, na Dan republike, one bivše. Gospodin je nanizao podatke nastanka i smrti Titove Jugoslavije s ciničnim i hladnim tonom i stilom. Kad bih pokušao rezimirati njegovu misao rekao bih slijedeće: gospodin pokušava objasniti da su sami sudionici nastanka republike u Jajcu, 29. studenog 1943. godine, bili uvjereni da ona neće dugo trajat. Trajala je 45 godine, sasvim dovoljno za jedan ljudski život. Moja je majka, primjerice, provela u socijalizmu cijeli radni vijek.

 

Znam da su mnogi vjerovali u pokašaju oživotvorenja jedne utopije. Vjerovao sam i ja. Pitat će se netko koliko dugo. Odgovaram: i da je to stanje trajao trenutak jako je vrijedan, bilo bi suludo zaboraviti ga. Trenutak u kojemu čovjek dotakne utopiju vrlo je lijepo opisano u filmu Dennisa Hoppera Easy Rider, odnosno u monologu Jacka Nicholsona ( ako vas zanima scena počinje u 57. minuti). Film je snimljen 1969. godine pa se preporuča starijima koji znaju cijeniti memoriju.

Cinizam u povjesnoj znanosti je jako štetan, u novinarstvu on prolazi jer je to plitki zanat. Sredinom devedesetih godina pratio sam u Trstu predavanje Claudia Magrisa o padu Berlinskog zida. Magris je ispričao da je dvadeset dana prije sloma DDR-a boravio u zapadnom Berlinu gdje se održavao skup europskih književnika i književnih kritičara. “Nitko od nazočnih nije posumnjao u črvstoću zida koji se raspao par dana kasnije”, rekao je Magris. Dan poslije pada zida cijeli se svijet počeo puniti raznim vidovnjacima koji su apsolutno beskorisni, čak i dosadni", napisao je Elio Velan na Facebooku.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa