Ovo je malo istarsko selo obitelji Stanić obnovljeno u čast precima

0
Foto: Jutarnji/airbnb.com
Foto: Jutarnji/airbnb.com

Obitelj Stanić dugogodišnjim obnavljanjem i strpljivim dokupljivanjem derutnih kuća i zapuštenih zemljišta postala je većinski vlasnik sela Pruhari na sjeveru našeg najvećeg poluotoka. Posjetili smo ih u ovom bajkovitom skrovištu, guštali u sunčanoj jeseni i poslušali njihovu inspirativnu priču, piše Jutarnji. Prenosimo dio teksta u nastavku.

Jeste li se ikad zapitali kako bi to bilo da imate vlastito malo selo? Znamo da zvuči zaista ekstravagantno, ali obitelj Stanić iz Pruhara dugogodišnjim obnavljanjem derutnih kuća i dokupljivanjem postigla je upravo to i sada su većinski vlasnici sela Pruhari na sjeveru Istre, gdje smo ih posjetili i s njima popričali o tome kako je uopće došlo do toga.

- Moja svekrva Marija Stanić, rođena Pruhar, je iz sela. Suprug je cijeli život dolazio i maštao o trajnom životu ovdje. Nekako je uspio i mene time zaraziti. Prije petnaestak godina počela se jasnije nametati kao ideja obnove sela, tada već napuštenog. Započeli smo s manjim dijelom imanja koji smo naslijedili od svekrve. Iskoristivši sve svoje novčane resurse dokupili smo sve što se moglo dokupiti, uglavnom dijelove nekadašnje djedovine koja se razdijelila po smrti nonića. Mnoge zgrade su već bile urušene, a neke su propale i unutar tih petnaestak godina, zbog nebrige drugih vlasnika. Budući da smo dokupljivali nekih desetak godina, nismo uspjeli sve na vrijeme spasiti. Dokupljivali smo uglavnom dijelove koji su bili u nekadašnjem vlasništvu suprugova djeda, a jednim dijelom i od prvog susjeda - kaže Jasminka, a proces obnove bio je zaista dug i težak, piše Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa