sandro radošević:

'Picigin olimpijski sport? Neće tako skoro!'

0
Sandro Radošević
Sandro Radošević

Neke od najljepših uspomena iz djetinjstva vezana su mi uz picigin. Ljetna popodneva prolazila bi na plaži po principu - red kupanja, red čitanja, red karata, red picigina. I tako od lipnja do listopada. Nismo se previše bavili pitanjem smeta li nekome naše pljuskanje i zašto svi bježe kad mi uđemo u more. Danas je toga sve manje i manje, barem u mom okruženju, ali izgleda da je Medulin izuzetak. Tamo naime od 2005. godine djeluje Picigin klub "Pešekan". Nakratko sam popričao sa Sandrom Radoševićem, koji je na dužnosti predsjednika Kluba od 2005. godine.

* Koji su korijeni picigina? Kada se spominje prvi put u povijesti, ako se može naći taj podatak?
- Preteče medulinskog picigina počinju krajem 90-ih godina na "Mostiću", a sam osnutak Udruge dogodio se 2005. godine kad je grupica entuzijasta i zaljubljenika u picigin osnovala Udrugu za promicanje igre picigin "Pešekan" kao jedinstvenu udrugu koja se bavi isključivo promoviranjem igre picigin.

* Za mnoge je picigin samo uspomena iz djetinjstva. Za vas u Udruzi to zasigurno nije tako, kad uspješno organizirate turnire?
- Nama je picigin u "krvi". Volimo ga igrati u sva godišnja doba. Pravi smo entuzijasti i zaljubljenici u ovaj neobičan sport.

* Kako ste i od koga naučili picigin? Koja su pravila?
- Ja osobno naučio sam igrati picigin od tatine ekipe (koji su sada veterani medulinskog picigina - "Leteći medvjedići"). Pravila su sljedeća: ekipe se sastoje od pet igrača, igra se u plićaku (more do gležnja), igra se lopticom (oguljena teniska loptica) dok suci imaju svoja pravila ocjenjivanja, a to su: Suradnja i uigranost igrača momčadi, Maštovitost i tehnička dotjeranost, Bala u zraku i Ukupni dojam.

 

* Može li picigin postati olimpijski sport?
- Vjerujem da bi dosta piciginaša to željelo, ali mislim da neće tako skoro!

* Za picigin su pogodne prostrane i plitke obale s kamenčićima. Je li to razlog što je udruga Pešekan upravo u Medulinu?
- Pa sigurno da je jedan od važnijih i bitnijih faktora obala, a Medulinski zaljev, pogotovo pješčana plaža "Bijeca" ima sve preduvjete za dobar i kvalitetan picigin.

* Koje Vam je natjecanje ili igra ostala u sjećanju i zašto?
- Teško mi je sad izdvojiti koje mi je natjecanje ili igra ostala u sjećanju budući da svaki turnir/igra ima svoju draž. Budući da sam aktivni igrač od svoje 11 godine nakupilo se mnogo lijepih trenutaka.

* Što ste po zanimanju i čime se još bavite, osim što igrate picigin?
- Radim u Općini Medulin, izvanredno studiram ekonomiju, predsjednik sam Mjesnog odbora Medulin II, potpredsjednik sam Savjeta mladih Općine Medulin, aktivno se bavim nogometom (NK Medulin) i naravno predsjednik sam Udruge za promicanje igre picigin "Pešekan". (Tekst: Kristian Stepčić Reisman, foto: HV Photography)

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa