Nepravda koju treba ispraviti

Buzet je grad vode koji 'jedva živi od te vode'

0
Tematska sjednica Gradskog vijeća Buzeta
Tematska sjednica Gradskog vijeća Buzeta

Prvi puta da je neko predstavničko tijelo u Istri, slobodno otvorilo temu po mnogima, najživotniju za ostanak, razvoj i opstanak sjevernoistarske zajednice! “Vode, vode gospodaru...", ironično se može prokomentirati trenutna slatkovodna situacija u Istri gdje bogati zapadnoistarski gradovi imaju većinu nad upravljanjem ovoga važnog resursa koji izvire na istarskom sjeveru.

Vladajuća većina u Gradskom vijeću Buzeta Elena Jerman, Mura Kalčić Salopek, Vedran Majcan, Leana Petohleb Krota, Davor Prodan, Dean Prodan i Nenad Šćulac iskoristili su poslovničko pravo i sazvali Tematsku sjednicu Gradskog vijeća što je u pravilu oporbeni manevar jer je inače dovoljno da predsjednik Gradskog vijeća primi na znanje inicijativu vladajuće većine, prihvati, uvrsti i sazove sjednicu.

Pozvali su i predstavnike: Istarskog vodovoda d.o.o. Buzet, Istarskog vodozaštitnog sustava d.o.o., Vodozaštitnog sustava Istre d.o.o., resornog ministarstva nadležnog za pitanje vodoopskrbe kao i predstavnike Hrvatskih voda i gradova Pazina i Pule te općine Cerovlje i Oprtalj od kojih su se većina njih odazvali.

Tematska sjednica Gradskog vijeća Grada Buzeta održana je u srijedu 17. studenog 2021. godine u Kino dvorani (Narodni dom), II. istarske brigade 2, s početkom u 18 sati!

Uvodno, vijećnik Nenad Šćulac vrlo jasno, nedvosmisleno predstavlja razloge tematske sjednice sa snažnim argumentima da je utjecaj i interes građana Buzeta i Buzeštine po pitanju vlastitih vodnih resursa ugrožen dosadašnjom politikom, ali i planovima što donosi bliža budućnost.

Gradonačelnik Damir Kajin u pola sata izlaganja predstavlja povijest borbe za opstanak i razvoj tvrtki Istarski vodovod, Butoniga u tranzicijskim 90-im godinama gdje je i sam sudjelovao u važnim strateškim odlukama, isplatama kredita svjetskim bankama za akumulaciju i suportu vodovoda u održivosti buzetskog gospodarstva, pogotovo Cimosa.

Vatreni govor Vedrana Majcana 

Direktori IVS-a i Istarskog Vodovoda, Daniel Maurović i Mladen Nežić ističu senzibilnost sa lokalnom zajednicom, gradonačelnica Pazina Suzana Jašić naglašava da je i središnja Istra vodozaštitno područje a onda na govornicu dolazi potpredsjednik Gradskog vijeća SDP-ovac Vedran Majcan koji vatrenim govorom nikoga ne ostavlja ravnodušnim i srećom današnje digitalne tehnologije i javnog prijenosa usudim se reći, ostaje trajno zapisano sve njegovo izgovoreno.

Vrlo se jednostavnim riječnikom koristio gdje je predstavio važne probleme i zamke koje nas očekuju u budućim spajanjima Istarskog vodovoda sa raznim kanalizacijskim tvrtkama “odvodnji” od Umaga, Novigrada, Poreča do Rovinja koje će sve svoje probleme donijeti sa sobom na adresu Sv. Ivan 8 u Buzet, a posebno “ugroziti” bonitet IVS-a, tvrtke koja upravo u našem sjevernoistarskom vodozaštitnom području ima najviše investicija.

Osim sitnih replika, na kraju su sve odluke ove tematske sjednice donesene jednoglasno!

Buzet je grad vode. To su istaknuli i priznali svi govornici. Brda se još nisu zatresla, ali se isčitava vrlo jedinstvena poruka: Poreč je grad turizma i živi od turizma, Buzet je grad vode koji “jedva živi od te vode”. Poreč jako dobro 'naplaćuje' svoju slanu vodu, a onda se 'opere' buzetskom slatkom vodom. Tu nepravdu treba ispraviti! (Robert Marušić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa