Aleksandar Benčić iz Poreča viceprvak Hrvatske u polumaratonu

0
Aleksandar Benčić
Aleksandar Benčić

U nedjelju, 14. studenoga, na zagrebačkom Jarunu, u organizaciji Hrvatskog atletskog saveza, održano je Prvenstvo Hrvatske u polumaratonu za veterane na kojemu je, piše www.parentium com, poznati porečki sportaš i sportski djelatnik Aleksandar Benčić postao viceprvak Hrvatske u kategoriji veterana, ostvarivši najbolji vlastiti rezultat - 1:45:53.

Brži od Benčića (minutu i 20 sekundi) bio je samo Dragan Janković iz AK “Sljeme”, koji je u karijeri istrčao više od 130 maratona.

Benčiću je to bio deveti polumaraton. Iako, kaže, trči cijeloga života, aktivnije se tome počeo posvećivati prije pet godina. Posljednje tri godine sve se dosta intenziviralo, pa mjesečno pretrči između 150 i 180 kilometara.

Najveći uspjesi

Na pitanje što smatra svojim najvećim atletskim uspjehom, Benc (kako ga zovu prijatelji) nam uz smiješak kaže kako je ogroman uspjeh već sama činjenica da u 61. godini života i dalje trči. No, kad je  riječ isključivo o postignutim rezultatima, daleko najvrednijim smatra osvajanje titule viceprvaka Hrvatske u polumaratonu u Osijeku, u travnju ove godine. Na drugo mjesto stavlja nedjeljnu utrku na zagrebačkom Jarunu koja je poput one u Osijeku, ali u konkurenciji veterana. Na njoj je, kaže, među ostalim postigao i svoj osobni rekord.

Što je to polumaraton? Kakve su staze?

„Sve ovisi o organizatoru, napominje. - Dok na Jarunu trčiš tri kruga po asfaltnoj podlozi bez promjene nadmorske visine, na Plitvicama zbog uspona ispustiš dušu, ali to kompenziraš pogledom na prekrasnu prirodu. Za sebe mogu reći da su mi sve staze, osim plitvičke, prilično prihvatljive za trčanje. No, tu bih opet spomenuo Dugo Selo. “Čar” te staze je u tome da od osamnaestog do dvadesetog kilometra ima konstantnu uzbrdicu, što je teško za nekog poput mene. Nemam više 20 godina, već u veljači navršavam 61.“, šali se naš sugovornik.

Matija Lisec i dr. Vesna Janko Radovan najveći “krivci” za Benčićev uspjeh

U Benčićeve atletske uspjehe svoj su doprinos svakako utkali Matija Lisec, trener u Sportsko-rekreativnom klubu Running Fox iz Poreča, čiji je Benčić član i dr. Vesna Janko Radovan. Po trenerovim striktnim uputama naš sugovornik četiri puta tjedno odrađuje trkaće treninge, a jednom tjedno posjećuje i teretanu, jer bez jake muskulature strada kičma.

Kako nam priznaje, ima prednost pred ostalim članovima kluba, jer može trčati u terminima kad je većina njih na poslu.

Dosta je bilo jurnjave, želim istrčati 25 raznih polumaratona u optimalnom ritmu

Na zagrebačkoj utrci jedini mu je cilj bio istrčati vlastito najbolje vrijeme, jer je očekivao da će mu to omogućiti konfiguracija staze, otkriva nam.

„S tom utrkom završila je moja jurnjava i neću više trčati u visokom ritmu, niti ganjati vrijeme. Nastavit ću, naravno, i dalje trenirati, a cilj mi je istrčati 25 različitih polumaratona u vremenu do dva sata. Smatram da sam napravio jako puno. Moja prva utrka bila je 2:05:13 sekundi, a četiri godine kasnije spustio sam vrijeme za 20 minuta, što je za moje godine itekakav uspjeh.

Treba čuvati zdravlje, a ja i nemam više što kome dokazivati. Trčanje je bilo neka vrsta moje unutarnje borbe“, zaključuje naš razgovor aktualni viceprvak Hrvatske u polumaratonu, najavljujući da će nastaviti s treninzima i trčati utrke za 20 do 25 sekundi po kilometru sporije nego do sada. S obzirim na njegovu više nego dobru pripremljenost, vjerujemo da mu to neće biti problem, piše www.parentium com.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa