Župan Miletić najoštrije osudio vandalski čin u Buzetu

0
Boris Miletić (foto: arhiva)
Boris Miletić (foto: arhiva)

Nažalost, svjedočimo novom destruktivnom činu nad spomen obilježjima istarskih narodnih heroja i heroina diljem Istre. Vandali su ovog puta oskvrnuli spomenike Spomen-parka u Buzetu, gdje su obojali oči spomen-biste komandanta druge istarske brigade i narodnog heroja Vitomira Širole – Paje, te ispisali grafit na nedavno obnovljenom spomeniku NOB-a posvećenom šesto dvadeset i jednom stradalom Buzećanu.

- Ovaj incident, koji je već treći vandalski čin kojem svjedočimo na Buzeštini u ovog godini, za svaku je osudu. Za razliku od većeg dijela Hrvatske, mi smo u Istri devedesetih godina uspjeli očuvati svoje partizanske spomenike i zato je posebno sramotno i uvredljivo kad se danas, oskvrnjuju obilježja i simboli koja predstavljaju vrijednosti koje njegujemo i baštinimo u Istri. Antifašizam i suživot bili i ostali dio identiteta na kojima se temelji i s kojim se ponosi suvremeno istarsko društvo, komentirao je istarski župan Boris Miletić, najoštrije osudivši ovaj novi gnjusan čin.

- Unatoč pokušajima nepoznatih počinitelja diljem Istre, da oskvrnjivanjem spomenika palim borcima, istarskim narodnim herojima i heroinama te neprimjerenim natpisima vrijeđaju i omalovažavanju obilježja NOB-a ili nekog drugog povijesnog vremena, Istra neupitno ostaje regija koja svoj identitet baštini na antifašizmu, multikulturalnosti i toleranciji zaključio je župan Miletić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa