zaštitar dinko milohanović iz poreča

'Vadio sam pištolj i repetirao, ali ga nisam upotrijebio'

0
Dinko Milohanović
Dinko Milohanović

Dinko Milohanović iz porečke poslovnice Sigurnosti Boljun već je zakoračio u peto desetljeće života, a u desetljećima se mjeri i njegovo zaštitarsko iskustvo. Zbog toga se doista treba zamisliti kada na pitanje o današnjem stanju u zaštitarstvu u Hrvatskoj odgovori da je ono „jadno i bijedno .... poražavajuće ... dno dna“.

„Razne tvrtke konkurirajući na raznim natječajima, idu u bescjenje da dobiju posao, pa na kraju sve se prelomi na zaštitaru. Srećom, moj poslodavac je to odavno izučio i shvatio, pa mi u puno manjem obimu to osjetimo, ali nismo imuni“, kazao nam je Milohanović.

Odgovoran je to posao, za kojeg će naš sugovornik reći da „prednosti nema, a mana i previše“, ali ipak netko ga mora raditi, s time da postoje razlike od zaduženja do zaduženja.

„Posao zaštitara je monoton za djelatnike koji rade u bankama i tome slično, po 12 sati dnevno. Ali, iznimno je opasan u određenim segmentima, kao npr. pratnja novca, intervencije, redarenje na raznim eventima kao što su utakmice, gdje postoji mogućnost fizičkog okršaja s pripitim navijačima, ili događaji visokog rizika. Tu su i uspostave kućnog reda po kampovima i hotelskim naseljima tijekom ljeta, gdje je učestao problem alkoholiziranih i pijanih gostiju.“, kazao nam je Milohanović. Dodaje da je za posao zaštitara u Istri specifična povećana mogućnost konflikta s „neuračunljivim gostima  iz raznih razloga“.

„Moj tipičan radni dan ne može se usporediti s već navedenim poslom zaštitara, budući da vršim dužnost voditelja i noćnih intervencija. Ukratko dinamičan posao. Vatreno oružje nisam bio u prilici upotrijebiti, ali u više navrata, pri odlasku na intervenciju zbog alarma koji je je upućivao na sigurnu provalu, vadio sam pištolj i repetirao za svaki slučaj. Ono čega sam imao u praksi su naguravanja i ponekad uporaba nužne obrambene sile, ali nećemo o tome“, povjerio nam se Dinko. 
Kako se s njegovim profesionalnim životom nosi njegova obitelj, pitamo ga.

„Pogled familije na taj posao je sasvim normalan, budući da je tu kod nas u Istri, osim gore navedenog, kroz jesen pa do ljeta obično mirno“, zaključio je Milohanović. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa