Treću godinu za redom

Labin najbolji u Hrvatskoj na području obrazovanja, demografije i mladih!

0
Gradonačelnik Valter Glavičić s nagradom za najbolji grad
Gradonačelnik Valter Glavičić s nagradom za najbolji grad

Već treću godinu za redom Labin je najbolji srednji grad u Hrvatskoj na području obrazovanja, demografije i mladih, u izboru koji priređuju Jutarnji list, portal Gradonačelnik.hr i agencija Ipsos.

Uz Labin, u završnici izbora u ovoj kategoriji još su bili Poreč, Rovinj, Umag i Crikvenica.

"Smjer koji smo si zacrtali je jasan: pomoći našim mladima da ostanu doma! Još imamo puno posla, ali ovo priznanje je odličan vjetar u leđa!", rekao je gradonačelnik Valter Glavičić nakon što je u Novom Vindolskom primio nagradu.  

Dvadeset hrvatskih gradova srednje veličine, s najmanje deset tisuća a najviše 35 tisuća stanovnika i uz uvjet da nisu županijska središta, rangirano je u ovoj kategoriji izbora najboljih gradova na temelju šest pokazatelja. Riječ je o izdvajanju iz gradskog proračuna za obrazovanje, mlade i socijalnu politiku, prosječnome izdvajanju za školarine i stipendije, broju djece po odgajatelju u vrtićima, broju učenika po nastavniku u osnovnim školama, iznosu porodiljnih naknada za novoređene i odnosu broja visokoobrazovanih na ukupnu populaciju.

Spomenuti pokazatelji indeksirani su kako bi se dobila vjerodostojna ljestvica gradova ili rangiranje s najboljim pokazateljima obrazovne i politika za mlade.

Rangiranje u ovoj kategoriji pokazalo je da Labin ima jedan od pet najboljih pokazatelja u tri promatrana kriterija. Riječ je o proračunskom izdvajanju za obrazovanje, mlade i socijalnu politiku od 43 posto, iznosu stipendija i školarina po stanovniku (83 kune) te udjelu visokoobrazovanih u ukupnoj populaciji iskazanome kroz 16 visokoobrazovanih na 100 stanovnika. – napominju organizatori ovog renomiranog istraživanja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa