U Brtonigli svečano: Otvoren dograđeni i obnovljeni vrtić

0
S otvorenja vrtića
S otvorenja vrtića

Općina Brtonigla 9. listopada ima razlog za slavlje. Naime, nakon višegodišnjeg procesa administracije i velikih radova, napokon je svečano otvoren Dječji vrtić „Kalimero“ u Brtonigli tj, realizirani su radovi dogradnje, djelomične adaptacije i opremanja vrtićkih prostorija.

Događaju su nazočili pomoćnik ministra Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Saša Bukovac, direktorica sektora za investicijske mjere ruralnog razvoja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Ana Gadže, zamjenica župana Istarske županije Jessica Acquavita, predsjednik Talijanske Unije Maurizio Tremul, načelnik općine Brtonigle Neš Sinožić, ravnateljica vrtića Ivana Mikoli, predsjednik općinskog vijeća Općine Brtonigle Željko Ružić, te ostali članovi vijeća i drugi gosti.

Uvodnu riječ je imao načelnik općine Brtonigle Neš Sinožić, koji je nakon pozdravljanja prisutnih uputio riječi zahvale svima koji su započeli i podržali projekt, te ga u konačnici i priveli kraju.

- Za djecu na području Općine napokon su osigurani kvalitetniji odgojni uvjeti, kojima će se omogućiti njihov optimalan, zdrav i sretan razvoj.

Projekt dogradnje vrtića, Općina je prijavila na drugi natječaj za provedbu Podmjere 7.4. Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ – provedba tipa operacije 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“. Realizacija ovog projekta, zbog velikog iznosa financijskih izdataka, bila je moguća jedino uz sufinanciranje iz Programa ruralnog razvoja RH. Ugovor za dodjelu potpore Općina je potpisala sa Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u prosincu 2018. godine te je Odluka o dodjeli sredstava zaprimljena početkom studenog 2020. godine.

Dobivene četiri velike prostorije

Vanjski radovi izgradnje i uređenja realizirani su u period od 8. lipnja 2020. do 9. travnja 2021, dok su namještaj i ostala oprema dopremljeni 30. travnja 2021. U konačnici je 28. svibnja izvršen tehnički pregled zgrade i 8. lipnja dobiveno je “zeleno svijetlo”.

Dana 30. kolovoza Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije izdalo je Rješenje kojim se odobrava početak rada u promijenjenim uvjetima i kojim se potvrđuje da prostor udovoljava propisanim uvjetima za ostvarivanje predškolskog programa odgoja i obrazovanja za 2 mješovite jasličke skupine i 2 mješovite vrtićke skupine u cjelodnevnom programu.

Ukupna kvadratura je povećana sa 804,49m2 na 1.318.,26m2. Uređeno je vrtićko vanjsko dvorište, koje je i opremljeno adekvatnim spravama za djecu. Stari dio zgrade je adaptiran i prilagođen dograđenom dijelu strukture. Sveukupno su dobivene 4 velike prostorije za vrtićke skupine. Pristup sobama je osiguran putem velikog spojnog hodnika te svaka soba ima svoj wc i svoju garderobu. Realiziran je atrij kod ulaza u zgradu, blagovaona je proširena te su od prijašnjih soba na katu formirane sljedeće prostorije: ured ravnateljice, soba za odgajatelje s bibliotekom, arhiva, soba medicinske sestre, čajna kuhinja i prostorija za pedagoga/psihologa.

Odrađeni su i drugi radovi koji su poboljšali strukturu objekta, kao i njegovu energetsku učinkovitost.

Sveukupna vrijednost realiziranih radova dogradnje i vanjskog opremanja zgrade iznosi 6.870.671,81 kuna, a izvođač radova bilo je društvo Vladimir Gortan d.d. iz Pazina. Sveukupna vrijednost opremanja unutarnjih prostorija iznosi 449.672,50 kuna, a uslugu je realiziralo poduzeće Prometal d.o.o. iz Vukovine. Usluge stručnog nadzora obavljalo je poduzeće Učka – konzalting d.o.o., za sveukupan iznos od 103.750,00 kuna. Za usluge projektiranja zaslužna su poduzeća Omar d.o.o. iz Livada i Lemex d.o.o. iz Umaga, dok je tvrtka Moneo savjetovanje d.o.o. iz Zagreba pružila konzultantske usluge za prijavu projekta i koordinirala postupak javne nabave za radove i opremanje.

 

Osim dogradnje, adaptacije postojećih prostorija i opremanja unutarnjih i vanjskih prostora zgrade, tijekom provedbe projekta realizirane su i popratne aktivnosti informiranja, promoviranja i osiguravanja vidljivosti programa.

Projekt će se sufinancirati sredstvima iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Očekivano sufinanciranje iz Programa ruralnog razvoja iznosi 5.730.229,50 kuna. Talijanska Unija je dala također svoj doprinos i to u iznosu od 8550 eura.

Tremul o važnosti ulaganja u mlade

Želim se posebno zahvaliti Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Talijanskoj Uniji, koje su prepoznale vrijednost ovog projekta i koje su svojim doprinosom omogućile da se isti realizira. Zahvala je to Općine Brtonigla-Verteneglio, Dječjeg vrtića Kalimero, ali i svih sadašnjih i budućih naraštaja djece, svih roditelja i ostalih lokalnih dionika. Hvala svima, zaključio je Sinožić.

Pomoćnik ministra Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Saša Bukovac osvrnuo se na cijeli niz projekata nadogradnje i izgradnje vrtića koji se financiraju iz fondova.

- Do sada smo isfinancirali oko 200 vrtića. Želja nam je da se ljudi zadrže u ruralnim područjima kao što je Brtonigla, pa iz tog razloga sufinanciramo ovakve projekte kako bi navedena područja imala jednake uvjete za život kao i u urbanim sredinama, istaknuo je Bukovac.

Uslijedilo je obraćanje direktorice sektora za investicijske mjere ruralnog razvoja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Ane Gadže. - Nakon teškog administrativnog puta, kojeg je prošao ovaj projekt, sada je preostalo još dostaviti zahtjev za isplatu, nakon čega će biti isplaćena sredstva. Nastavite i dalje javljati se na Fondove kako biste mogli i dalje realizirali hvalevrijedne projekte kao što je ovaj, zaključila je Gadže.

Zamjenica župana Istarske županije Jessica Acquavita, iskazala je veliko zadovoljstvo vezano uz realiziranu investiciju. - Svaka investicija namijenjena djeci i obrazovanju je dobro došla. Djeca su naša budućnost, a mi njima moramo osigurati najbolje standarde, izjavila je Acquavita. Predsjednik Talijanske Unije Maurizio Tremul, osvrnuo se na važnost ulaganja u mlade.

- Zahvaljujem svima koji su doprinijeli ovoj investiciji. To će stvoriti bolje uvjete za djecu u koje treba neprestano ulagati, kroz ovakve projekte, ali i kroz obrazovanje odgajateljica i učiteljica jer su one ključne u formiranju mladih naraštaja. Talijanska Unija je dala svoj doprinos, a ubuduće ćemo probati dati još i više, naglasio je Tremul. Na kraju je riječ preuzela ravnateljica vrtića Ivana Mikoli, koja je izrazila veliku zahvalnost.

- Hvala svima koji su doprinijeli da danas imamo bolje uvjete za našu djecu, koja su boravila u ograničenima uvjetima, a sada mogu rasti i boraviti u prostorijama visokog standarda. Zahvaljujem i roditeljima na strpljenju,a i svim djelatnicima ustanove, rekla je Mikuli. Uslijedilo je rezanje vrpce i obilazak novih prostorija.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa