PREDAVANJE

Koji su rizični faktori za obolijevanje od raka dojke

0
Prof. dr.sc. Ingrid Belac Lovasić
Prof. dr.sc. Ingrid Belac Lovasić

Debljina kod žena, konzumacija alkohola, sve kasnije rađanje, izloženost zračenju, loša prehrana i svakako stres rizični su faktori za obolijevanje od raka dojke, moglo se sinoć čuti na izvrsnom predavanju prof. dr.sc. Ingrid Belac Lovasić, šefice riječke onkologije i radioterapije. Jednostavni su koraci koje moramo slijediti da bi otklonili uzroke raka na koje možemo djelovati. Budimo fizički aktivni, jedimo sezonsku hranu, kuhajmo, izbjegavajmo konzerviranu hranu i učimo tome i svoju djecu.

 

U drugom dijelu predavanja u koje su se komentarima uključili i prof. dr. Franjo Lovasić, poznati riječki kirurg i dr. Mario Božac, poznati pulski onkolog, istaknuta je važnost multidisciplinarnog tima prilikom liječenja raka dojke, kao i kirurgija koja polako ide u drugi plan jer se liječenje započinje terapijom (kemoterapijom, imunoterapijom, hormonskom terapijom). Bilo je riječi i o sve većoj zastupljenosti poštedne operacije dojke koja se pokazala kao puno bolji izbor kako za liječenje tako i za buduću kvalitetu života žene. Potpunim odstranjivanjem dojke ne smanjuje se mogućnost povratka bolesti niti su veće šanse za ozdravljenjem. Istaknuta je dobra suradnja s pulskom bolnicom koja ima odličan tim liječnika.  Kao najbolja prevencija, odnosno mjera za smanjenje smrtnosti istaknuta je važnost preventivnih pregleda, ultrazvuka kod mlađih žena, mamografije kod žena od 40. godine i važnost samopregleda.

U ugodnoj atmosferi koju je liječnica stvorila svojim toplim pristupom brojne posjetiteljice imale su priliku postaviti pitanja ali iskoristile priliku zahvaliti se liječnici kako na predavanju tako i na dosadašnjem liječenju.

Klub Gea Pula nastavlje aktivnosti povodom obilježavanja Ružičastog mjeseca i podizanja svijesti žena o važnosti preventivnih pregleda. Sljedeću nedjelju 10.10. u 11 sati na pulskom Lungomare organizira se humanitarna utrka/šetnja. Prijave na www.geapula.hr.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa