Znate li tko je bio Ivan Šorić i kome je ostavio imovinu?

0

U OŠ Veli Vrh Pula  održan je  16. rujna projekt Peace Field Projects. To je projekt koji omogućuje djeci i lokalnoj zajednici da saznaju više o svojoj povijesti i  baštini  sudjelujući u sveobuhvatnom programu aktivnosti koji kulminira obilježavanjem događaja na kojem će školsko igralište biti određeno kao Polje mira  (Peace Field). Projekt je povezan s  događajima vezanim uz  Božićno primirje  koje se dogodilo u vrijeme Božića 1914. godine za vrijeme Prvoga svjetskoga rata kada su vojnici Njemačke i Velike Britanije  na zapadnom bojištu kratkotrajno prekinuli sukob kako bi se susreli se na "ničijoj zemlji".

Projekt se fokusira na sudbine istarskih učitelja koji su unovačeni i poslani na bojište, uglavnom u Galiciju. Mnogo ih je i nastradalo. Među njima je bio i Ivan Šorić, učitelj u OŠ Veli Vrh, koji je poginuo na istočnom bojištu u listopadu 1914. godine. Istre se sjetio i na ratištu te je Istri i Družbi sv. Ćirila i Metoda ostavio svu imovinu: Za Istru je živio, bio je učitelj djece na družbinoj školi i pred smrt sjeti se Istre, sjeti se družbe sv. Ćirila i Metoda i zapisa joj - iza smrti majke - imovinu svoju. Još se u pismu oprašta od prijatelja svojih ovim riječima: Budite mi zdravi i veseli, a ne zaboravite našu bijednu i siromašnu Istru.

 

 U sklopu projekta obilježen i  početak suvremenog školovanja na hrvatskom jeziku na Velom Vrhu jer se u 39. broju Naše sloge, koji je izdan 25. rujna 1913. godine, spominje da je 16. rujna te godine otvorena nova narodna škola Veli Vrh  te ispred škole odamo počast našem preminulom učitelju Ivanu Šoriću.

Nakon obilježavanja odirane su na sportskom terenu Tivoli nogometne utakmice između OŠ Veli Vrh Pula, OŠ Fran Krsto Frankopan Krk – PŠ Baška i NK Veli Vrh čiji je klub i partner OŠ Veli Vrh Pula u navedenom projektu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa