Miniranja u Plovaniji u skladu su sa zakonom

0
Povod okupljanja bio je dopis mještana Plovanije zbog miniranja u Holcimovu kamenolomu
Povod okupljanja bio je dopis mještana Plovanije zbog miniranja u Holcimovu kamenolomu

Holcim je u srijedu, 6. ožujka održao još jedan u nizu susreta s građanima – Građanski sat, ovoga puta u prostorijama Mjesnog odbora Kaštel. Susretu je nazočio veći broj mještana te predsjednik Mjesnog odbora Kaštel, Lino Miani, a u ime Holcima pozdravili su ih predsjednik Uprave Holcima u Hrvatskoj Mario Grassl, predsjednik Uprave tvrtke Holcim mineralni agregati d.o.o. Zdravko Nikolić, Holcimov direktor industrijske ekologije Žarko Horvat te operativni voditelj u agregatima Ivan Slavić.

Povod okupljanja bio je nedavno zaprimljen dopis mještana Plovanije u kojemu su izrazili zabrinutost zbog miniranja u Holcimovom kamenolomu u Plovaniji, te njegovog utjecaja na okolne objekte i okoliš.

Predsjednik Uprave tvrtke Holcim mineralni agregati d.o.o. Zdravko Nikolić pozdravio je okupljene i zahvalio im na odazivu, a potom ih je obavijestio kako je Holcim poduzeo sve potrebne korake u cilju rješavanja navedenog problema. Dodao je kako je iz dopisa iščitao da je razlog zabrinutosti mještana bila najava miniranja u širokom vremenskom pojasu, što, kako je rekao, Holcim ne želi raditi. Okupljene je izvijestio da je Holcim dan ranije u kamenolomu imao svojevrsni dan otvorenih vrata, uz nazočnost troje mještana Plovanije, koji su imali priliku vidjeti što se i kako radi. Mještani i Holcimovci zajednički su pregledali plan miniranja, posjetili lokaciju miniranja, izmjerili su vrijednosti te napravili plan o daljnjem praćenju miniranja. Miniranje je bilo najavljeno za 14 sati, kada je i obavljeno, a na taj se način planira i dalje raditi.

Postavljanje seizmografa i formiranje komisije

Mještane je zanimalo tko će preuzeti odgovornost za štete nastale na obiteljskim kućama te tko će nastalu štetu nadoknaditi, na što je Nikolić odgovorio kako će Holcim preuzeti odgovornost samo u slučaju kada postoji poveznica između djelatnosti koje obavlja i nastalih oštećenja.

Jedan od mještana zatražio je od Holcima da smanji količine eksploziva, budući da prilikom svakog miniranja osjeti snažno podrhtavanje kuće. Zdravko Nikolić odgovorio je da Holcim miniranja obavlja u skladu sa zakonom te je zamolio mještane da nakon idućih miniranja Holcim izvijeste o tome kakva su bila te koliko su se snažno osjetila.

Holcimov direktor industrijske ekologije Žarko Horvat mještane je zamolio da predlože lokacije na koje će se postaviti seizmografi, s time da se moraju poštivati zakonske odrednice vezane na postavljanje samih uređaja. Isto tako, obećao je mještanima da će nastojati da se ispuni dano im obećanje o formiranju posebne komisije koja bi pregledala njihove kuće i oštećenja koja su prijavili, te je zamolio predsjednika MO Kaštel da pokrene tu aktivnost. Nakon toga bit će organiziran sastanak na kojem će biti odlučeno na koji će način ta komisija biti formirana.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa