Drugi rođendan male Didi

'Novo srce sam dobila upravo na Veliku Gospu'

0
Foto: 24sata
Foto: 24sata

U grudima moje Didi kuca novo srce! Didi je dobila srce na Veliku Gospu i taj dan će slaviti kao svoj drugi rođendan. Sad ima novu priliku za život. Hvala vam svima dobri ljudi koji ste nam na bilo koji način pomogli, rekla je Sanela Maslić-Sabljak (42), majka petogodišnje Diane iz Rovinja, piše 24sata.

Djevojčica je zbog tumora srca trebala transplantaciju. U nedjelju su je operirali na KBC-u Rebro i sad se nalazi na intenzivnoj njezi.

Kad su se roditelji male lavice suočili s tom teškom dijagnozom u veljači ove godine, Rovinjci su se ujedinili i pokrenuli humanitarnu akciju “Od srca za Didi”, koju je predvodila organizatorica Nela Medakov.

- Prikupili smo 246.000 kuna. Željeli smo obitelji pokriti sve životne troškove kako u tim teškim trenucima ne bi morali razmišljati ni o čemu drugom, nego se fokusirati na svoju Didi i njezino ozdravljenje - objasnila je Nela.

Podsjetimo, o Didi je 24sata pisao u travnju ove godine, kad nam je majka ispričala kako je doslovce preko noći do tada zdrava i vesela curica dobila teške dijagnoze i život im je postao neizvjestan.

Mjesecima su živjeli u strahu za budućnost svoje mezimice koja je, među ostalim, imala nekoliko dijagnoza: Gorlin Goltz sindrom delecije gena PCTH (delecija drugog kraka 9 kromosoma), kardiomiopatiju s izrazito oslabljenom sistoličkom funkcijom, tumor srca, mitralnu insuficijenciju, hipotrofiju vidnog živca i divergentni strabizam. Djevojčica se počela žaliti da je umorna, a prilikom šetnji bi govorila roditeljima da sporije hodaju i tad se krenulo s pretragama kojima je otkriven tumor.

 

- U Zagreb smo stigle 10. lipnja i ostali smo cijelo vrijeme. Svaki dan bio je novo iščekivanje i nova nada koju nismo izgubili. Didino srce je bilo slabo i nismo znali hoćemo li možda čekati i šest mjeseci da dobije novo. U tim trenucima nam je svašta prolazilo kroz glavu, a sreća u cijeloj toj priči je što je naša malena cijelo vrijeme bila stabilno. Tata je dolazio redovno kad je mogao, a baka i djed trenutačno čuvaju našeg mlađeg sina koji ima 3,5 godina i jedva čeka da mu se seka vrati. I njezina starija polusestra (16) jedva čeka da se njezina Didi vrati. Ne znamo koliko ćemo dugo biti u bolnici, koliko god bude trebalo - rekla je majka.

Dodala je da je sama transplantacija trajala četiri sata.

- Bilo je rečeno da će možda potrajati i cijelu noć, ali sve je, eto, bilo gotovo za četiri sata. Ona je pred operaciju bila mirna i dobra, samo je pitala kad može papati i kad će se moći igrati. Kasnije su mi rekli da je u operacijskoj sali zagrlila djelatnika koji ju je prenosio na drugi stol. Čak je mogla i birati masku koju želi u tom trenutku, i to joj je bilo drago. Velika hvala svim liječnicima i cijelom timu, a posebno dr. Aniću i dr. Đuriću iz KBC-a Rebro, te kardiologu prof. Dilberu - zahvalila se majka.

Trenutak kad je roditeljima rečeno da imaju srce za Didi, nikad neće zaboraviti.

- Zvali su supruga koji je bio u tom trenutku u Rovinju, a nas dvije u Zagrebu, u stanu udruge ‘Veliko srce malom srcu’. Tamo smo boravile cijelo vrijeme i puno im hvala na svemu, to su divni i požrtvovni ljudi. U bolnicu smo stigle za manje od sat vremena i Didi je dočekala svoje srce - ispričala je vidno uzbuđena žena.

Nakon operacije malena je bila kratko u induciranoj komi, ali Diana je, kako kaže majka, jaka i žilava te je već sinoć skinuta s respiratora i samostalno diše, piše 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa