Dramatično subotnje popodne: Kajinovci priželjkivali odlazak IDS-a iz Vlade

0
Ivan Jakovčić i Zoran Milanović
Ivan Jakovčić i Zoran Milanović

Iako je sada već bivši ministar Veljko Ostojić rekao da je ostavku dao zbog „neutemeljenih optužbi i neistina“ iz redova bliskih SDP-u doznajemo da je njegovu ostavku zatražio premijer Milanović. Prema tim izvorima Milanović je telefonski nazvao Ostojića i dao mu sat vremena za odluku o ostavci.

U SDP-u su bili uvjereni da će IDS nakon toga izaći iz Vlade pa su lukavo pozvali IDS da predloži novog kandidata za ministra turizma kako poslije ne bili označeni kao sukrivci za osipanje Kukuriku koalicije.

Naime, odnos između SDP-a i IDS-a, odnosno između Milanovića i Jakovčića odavno je zacementiran – ni jedni ni drugi više ne žele međusobnu suradnju, ali nitko ne želi prvi povući potez i službeno razvrgnuti nacionalnu koaliciju. Stoga je situacija s Ostojićem SDP-u došla kao naručena (neki su skloni teoriji da je i doslovno naručena). Natjerali su sposobnog i do jučer popularnog ministra na uzmak i isprovocirali IDS na izlazak iz koalicije, što bi im povećalo izglede na lokalnim izborima u Istri. U SDP-u su bili toliko uvjereni da će IDS izaći iz koalicije da su već baratali i imenima Ostojićevih nasljednika u fotelji ministra turizma. SDP-ovi favoriti navodno su Tomislav Popović iz Vrsara i Dubrovčanin Oleg Valjalo.

Stoga se sjednica Predsjedništva IDS-a, zakazana za 16 sati, s posebnim zanimanjem isčekivala u redovima svih političkih opcija u Istri. Već od podneva mediji su špekulirali s IDS-ovim napuštanjem koalicije, no ako je Jakovčić možda i razmišljao o tome, većina članova Predsjedništva na sjednicu je išla s mišlju da IDS treba ostati u Vladi.

„Nećemo im dati povoda da nas optuže da se uoči izbora namjerno sukobljavamo sa Zagrebom“, rekao mi je jedan član Predsjedništva sat vremena prije sjednice. „Takva je retorika mogla prolaziti prije 12 godina, kada je Jakovčić u Račanovoj vladi dao ostavku zbog HSS-ovca Zlatka Tomčića i istarskog Statuta, ali ne i danas“, kazao je.

Nekoliko minuta kasnije nazvao me jedan istaknuti pripadnik Kajinove grupe i uvjeravao me da će IDS sigurno izaći iz Vlade, jer će članovima Predsjedništva to nametnuti Jakovčić. „Bit će onako kako Nino kaže“, rekao mi je. „Nino gleda samo svoj interes, a njemu bi izlazak iz Kukuriku koalicije pomogao u kampanji za EU parlament. Njemu nije važno što bi time naštetio IDS-u na lokalnim izborima“.

„Što ste odlučili“, najčešća je sms poruka koju su oko 16.30 sati počeli dobivati članovi Predsjedništva IDS-a, a „Što su odlučili“ poruka je koju su od strane SDP-ovaca i Kajinovaca dobivale osobe bliske vrhu IDS-a.

„Bit će direktan prijenos presice na HRT-u“, bila je poruka koja se potom poput spama proširila čitavom Istrom.

Jakovčić je međutim razočarao SDP-ovce i Kajinovce i najavio ostanak IDS-a u Kukuriku koaliciji i ponovo odigrao lukav potez u šahovskoj partiji s Milanovićem. No, ni Milanović mu nije ostao dužan, pa je preko Nevena Mimice vrlo brzo odaslao ponudu neka upravo on  preuzme upražnjeno mjesto ministra turizma. (Nenad Čakić)                       

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa