Reagiranje Suzane Jašić:

'Nije istina da se Pazin nije htio kandidirati s Porečom, Rovinjem i Labinom'

0
Suzana Jašić (foto: Roberto Matković)
Suzana Jašić (foto: Roberto Matković)

Na komentar glavnog urednika Nenada Čakića pod naslovom "Grad Pazin ne želi surađivati s gradovima u kojima je IDS na vlasti?", kojeg možete pročitati ovdje, reagirao je Grad Pazin, uputivši "Zahtjev za objavom ispravka neistinite informacije" koji potpisuje gradonačelnica Suzana Jašić. Objavljujemo ga u cijelosti u nastavku.

„Već u samom naslovu teksta iznosite proizvoljne, ničim potkrijepljene optužbe kako Grad Pazin ne želi surađivati s gradovima u kojima IDS nije na vlasti. Prije svega, navedene projekte „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III i IV.“,  je gradonačelnica Suzana Jašić naslijedila po primopredaji vlasti od bivšeg gradonačelnika Renata Krulčića koji dolazi iz redova IDS-a.  Faza III projekta prilikom primopredaje već je bila u tijeku, a s fazom IV započele su pripreme prijave projekta na način koji je uslijed održanog sastanka u Gradu Pazinu, 29. lipnja 2021. godine dogovoren s predstavnicima Grada Labina, Grada Poreča, Grada Umaga i Grada Rovinja, a na kojem su se svi gradovi složili da financijski nije isplativo da se Gradovi prijavljuju pojedinačno, dok su Grad Labin i Grad Poreč zaključili kako će razmisliti o zajedničkoj prijavi. Na sastanku je dogovoreno i da će troškove edukacije dijeliti kao i do sada. Time informacije koje se navode u tekstu, kako se gradonačelnica, tj. Grad Pazin nije htio kandidirati s Gradom Porečom, Gradom Labinom i Gradom Rovinjem, su neistina.

O projektu Inkluzivne škole 5+

Neistinita je tvrdnja da se natječaj „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III“  raspisuje svake godine i da su gradovi svake godine zajednički rutinski prijavljivali projekt. Nadalje, neistiniti su i nepotpuni podaci o prijaviteljima projekta. Uz Grad Pazin, partneri na projektu bili su Grad Labin, Grad Poreč, Grad Rovinj i Grad Umag i osnovne škole kojima su oni osnivači, a ne kako je navedeno u članku: Grad Poreč, Grad Labin i Grad Rovinj. 

Naime, projekt je započeo 2017. godine, kada je Grad Pazin nakon zajedničkog dogovora s Gradom Labinom, Gradom Porečom, Gradom Rovinjem i Gradom Umagom, te osnovnim školama kojih su gradovi osnivači, kao partnerima, odabran kao nositelj projekta Inkluzivne škole 5+ u okviru instrumenta  Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III  temeljem poziva Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 9.422.774 kuna, od kojih je  iz Europskog socijalnog fonda nositelju projekta Gradu Pazinu, odobreno za četiri školske godine (2017./2018., 2018./2019., 2019./2020. i 2020./2021.) bespovratnih 8.000.000 kuna, putem Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini 853.664,64 kuna, a ostatak sredstava u iznosu od 569.099,80 kuna su podmirili gradovi-partneri iz svojih proračuna.

'Udio sufinanciranja iz vlastitih proračuna bio bi veći da su svi gradovi zajednički prijavili projekt'

Dopustite da pojasnimo, projekt Inkluzivne škole 5+ započeo je 18.kolovoza 2017. godine, a završava 17. kolovoza 2021. godine. S obzirom na novo financijsko razdoblje 2021.-2027. očekivao se i novi poziv na koji bi se ponovno svi zajednički prijavili. Međutim, još uvijek nije donesen novi program za financijsko razdoblje 2021.-2027. na razini države te je Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo novi Javni poziv „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza IV.“, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Prema uvjetima Poziva, trajanje projekta nije više četiri godine, već samo jednu školsku godinu što je posljedično uvjetovalo i maksimalni iznos bespovratnih sredstava koji se može zatražiti, a za Grad Pazin to iznosi 2.500.000,00 kn. Sukladno tome, a uzimajući u obzir i činjenicu da se od 2017. godine, kada se započelo s provedbom projekta Inkluzivne škole 5+, povećao broj djece s teškoćama u razvoju u osnovnim školama partnerima te shodno tome i broj pomoćnika u nastavi/stručno komunikacijskih posrednika, maksimalni iznos sredstava iz ESF ne bi bila dostatan te bi udio sufinanciranja gradova iz vlastitih proračuna u projektu bio značajno veći u opciji da su svi gradovi zajednički prijavili projekt.

 

Konkretno, u opciji da je Grad Pazin prijavio zajednički projekt s ostalim gradovima, iznos sufinanciranja za Grad Pazin iz proračuna iznosio bi 331.561,43 kn, a u varijanti da ide samostalno iznos je značajno manji te iznosi 122.314,86 kn. S obzirom na navedeno te vodeći računa o racionalnom trošenju proračunskih sredstava te maksimalnom korištenju novaca iz Europskog socijalnog fonda, odluka Grada Pazina da se samostalno prijavi na Poziv je opravdana i najpovoljnija za Grad Pazin.“, piše u zahtjevu za objavom ispravka kojeg potpisuje gradonačelnica Suzana Jašić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa