Upoznajte Clinta Eastwooda iz Istre: S kosirom tjerao pljačkaše

0
Anton Meden (foto: 24sata)
Anton Meden (foto: 24sata)

Strašno sliči na Clinta Eastwooda, i to Eastwooda u Gran Torinu... Gospodin se zove Anton Meden, ima 72 godine, veliki je lokalpatriot i živi u Kanfanaru, mjestašcu u srcu Istre. U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se Dvigrad, legendarna ruševina oko koje se plete mit o navodnom skrivenom blagu gusarskog kapetana Morgana, piše 24sata. Prenosimo dio teksta u nastavku.

E sad, prirodno je da takvo arheološko nalazište privlači turiste. Neki su željni povijesti, neki žele upiti srednjovjekovni štih kamenih gromada, a neki, zaneseni legendama, izigravaju Indianu Jonesa i pod okriljem mraka pokušavaju pronaći zakopano zlato. Ovo možda zvuči komično, ali zapravo se radi o priličnom problemu jer takvi amaterski rudari, u želji za avanturom i brzom zaradom, uništavaju stoljećima stare zidine. 

Nije poznato je li itko ikad išta tu pronašao. Ali zato je poznato kako se provela jedna grupa koja je u blizini Dvigrada pokušala rovariti pod budnim okom gospodina Eastwooda. Pardon, gospodina Antona.

 

Ima od toga petnaestak godina, možda i dvadeset, prisjeća se sijedi muškarac dok miješa cappuccino. Pripaljuje cigaretu, mršti se i nastavlja: 

- Jedan pastir s druge strane Drage, tamo iznad Parentina, vidio je njih dvojicu kako nešto rade. Zazviždao je, ovi su se posakrivali i znao je da su u prekršaju. Nazvao me i ispričao što je vidio - govori Anton i nehajno otresa pepeo. Bila je noć. Zgrabio je kosir. Alat koji izgleda kao kombinacija srpa i mačete. Spustio se iz kuće.

- Istog trenutka sam sišao s kosirom dolje. Poznajem svaku stazu. Kad sam došao na vrh, nije bilo nikoga. Ostavili su sve. A služili su se teškim alatom, batovima i maljevima. Imali su i agregat za struju, za noćni rad. Vidio sam po računima da su čak i marendu kupovali u Kanfanaru. Kopali su oko devet kuća, oko temelja, tražili su zlatnog konja. Postoji priča o tom konju - pripovijeda Anton kroz stisnute usne. Dok je s kosirom trčao prema nalazištu, očekivao je susret s najmanje dvoje pljačkaša, sigurno i više njih. Ipak, čini se da ga je arheološka banda primijetila i kukavički se dala u bijeg, javlja 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa