Osim što rade sjajno pivo, ovi istarski pivari šalju i skrivene poruke
Kada smo prije mjesec dana posjetili Istru, u jednoj smo tamošnjoj maloj trgovini naišli na etikete piva koje su nas istog časa zaintrigirale. Daljnjim istraživanjem došli smo do Bruman pivovare iz istarskog Buzeta, raspitali se tko su majstori iza ovog sjajnog piva i cijela je priča instantno poprimila sasvim novi smisao, piše Jutarnji.
Nakon što su godinama vodili Biciklistički klub Buzet i organizirali velik broj manifestacija iste tematike, braća Darko i Goran Hrvatin te Dragan Kranjačić, susjedi i prijatelji od djetinjstva, odlučili su kako, osim u vožnji biciklima, uzbuđenje pronalaze i u pivu. Nije im trebalo dugo da se slože oko ideje o kuhanju vlastitog, a onda se postepeno rodila i ideja o pokretanju pivovare. Tako je nastao Bruman, pivovara koja je ime dobila po radišnom, marljivom i dobrom istarskom čovjeku.
"U našem se slučaju sve ovo desilo spontano, još u homebrew fazi smo stalno povećavali postrojenje i količinu uvarka. U jednom trenutku smo bez mnogo kalkulacija prvo rekli, ajmo napraviti veće postrojenje i tako došli na sadašnjih 200 - 230 l, a sama mogućnost proizvodnje većih količina je nekako nametnula ideju da otvorimo malu pivovaru. Pa mi i sada ne smatramo da se ozbiljno bavimo pivom s obzirom na to da trenutno nikome ne ovisi egzistencija o pivovari. Još uvijek na ovo gledamo kao na hobi biznis, što će se možda u budućnosti i promijeniti", ispričali su.
Pokretač cijele ideje o kuhanju piva bio je Dragan. On je, kažu nam, najprije skuhao Pale Ale zahmeljen Willamette hmeljem i, baš kao i svako prvo pivo, dodaju, to je bilo najbolje pivo na svijetu i dovoljan razlog da homebrewing počnu shvaćati nešto ozbiljnije. Iako im se upravo ti počeci danas čine smiješnima, oni su ih, objašnjavaju, doveli do stadija u kojem se trenutno nalaze. Određene im se greške uzrokovane padom koncentracije zbog opuštanja uz skuhano pivo danas više ne događaju, a podijelili su i poslove među sobom, onako prijateljski i neformalno, pa je pivski posao koji sada vode i nešto organiziraniji, piše Jutarnji.