Miletić proglašen županom

SDP piše žalbu: ‘Odbijeni smo u dijelu za koji smatramo da je ključan‘

0
Ilustracija (foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)

Istarski SDP namjerava uložiti žalbu na rješenje Državnog izbornog povjerenstva (DIP) vezano za izbore za župana u Istri. Naime, u subotu je DIP donio rješenje u kojem je prihvatio dio prigovora SDP-a i njihova kandidata za župana Danijela Ferića pa je sada razlika između njega i IDS-ova Borisa Miletića samo 40 glasova. No, DIP nije prihvatio da se pregleda preostali izborni materijal u Istri kako je to zatražio SDP te je Miletić službeno postao novi istarski župan. Oni su, naime, pregledali samo 11 gradova i općina gdje su smatrali da su oštećeni te su naišli na dio nepravilnosti. Baš zato smatraju da bi se i na preostalim mjestima mogle naći nepravilnosti koje bi mogle utjecati na konačni izborni rezultat, piše Jutarnji.

- DIP je djelomično prihvatio moj prigovor, ali nije dovoljno da se promijeni izborni rezultat. Međutim, rješenje DIP-a je pokazalo da su izbori za istarskog župana u Istarskoj županiji kontaminirani. Pronađene su nepravilnosti, i to najviše na biračkim mjestima gdje IDS obnaša vlast, konkretno na 17 biračkih mjesta u Puli, na 6 u Labinu, 5 u Rovinju, 3 u Poreču, 3 u Pazinu itd. Mi smo zadovoljni s rezultatom i mislim da smo protekle nedjelje vratili osmijeh na lica građana i građanki Istarske županije. Osjećamo se moralnim pobjednicima, a rješenje DIP-a pokazalo je da nepravilnosti postoje, kazao je Ferić. Kazao je da su proučili rješenje na 25 stranica koje je DIP poslao, javlja Jutarnji.

 

- Odbijeni smo u dijelu za koji smatramo da je ključan. Nije nam omogućen uvid u popise birača koji su izašli na glasanje pa nismo mogli provjeriti navode iz Labina da su glasale osobe koje u vrijeme izbora nisu ni bile u Hrvatskoj. Nije nam omogućeno da izvršimo uvid u listiće u preostalih 30 gradova i općina, a sve ove nepravilnosti smo ustvari pronašli u samo 11 gradova i općina. Smatramo da postoje elementi za upućivanje žalbe na ovo rješenje DIP-a i trenutno ga pišemo, kazao je Ferić te je odbacio pritužbe IDS-a da SDP na ovaj način vrši pritisak na izborno povjerenstvo. Smatra da je to licemjerno jer da su i oni zatražili isto, piše Jutarnji.

Sanja Radolović kazala je da bi i za Borisa Miletića bilo bolje da su se ponovno prebrojili listići jer da će se inače u ovom mandatu stalno preispitivati legitimnost njegove pobjede. Predsjednik istarskog SDP-a Vili Bassanese dodao je kako se rješenje DIP-a bavi formom, a ne sadržajem prigovora koji su podnijeli. Veli da sustav dobro ne funkcionira i da zbog toga nisu mogli u 48 sati pregledati sav materijal kako su i htjeli, donosi Jutarnji.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa