NOVI GRADONAČELNIK BUZETA

Damir Kajin: 'Istra je pokradena od vlastitih sinova!'

0
Damir Kajin (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)
Damir Kajin (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

"Sjećate se Damira Kajina?", glasili su naslovi u medijima prošle godine kada je pokušao oživjeti svoju političku karijeru kandidaturom na parlamentarnim izborima. Izgubio je, kao i političku bitku od 2015. godine, kada je nakon gotovo 20 godina izašao iz sabora. No sinoć se vratio, piše Index.

Kajin je novi gradonačelnik Buzeta, a u drugom krugu pobijedio je nezavisnog kandidata Deana Prodana. Kajin je skupio 1635 glasova, a Prodan 1121. Nakon niza poraza, pitali smo ga je li ga iznenadio vlastiti uspjeh?

"Nije, no iznenadila me Istra. Iznenadilo me ovo što se dogodilo sinoć u Puli u Pazinu i drugim mjestima. Istarski demokratski sabor (IDS) ne samo da je dobio crnog labuda, nego im se cijelo jato sručilo na kongres. E, to me iznenadilo. Nevjerojatno je da IDS nije prepoznao povijesni trenutak i zato su gotovo svugdje hametice poraženi u drugom krugu, a u županiji su se provukli", kaže nam Kajin koji je danas na raspolaganju raznim medijima, no isto tako uporno odgovara i na druge pozive.

Kajin gotovo da je i zaboravio kako je biti pobjednikom. No, krenimo redom.

Kako je Kajin 2012. godine pogazio sve što je napravio

Kajin je na prvim demokratskim izborima 1990. godine izašao na listi Saveza socijalističke omladine Buzeta te osvojio 30 posto glasova, no vrlo brzo nakon toga ulazi u IDS, gdje je već sljedeće godine postavljen u predsjedništvo stranke, a kasnije je bio i potpredsjednik.

Podsjetimo da je Kajin još 1995. godine ušao u sabor kao zastupnik IDS-a, a ako gledamo statistiku do danas je ostao jedan od najaktivnijih saborskih zastupnika. Kajin je godinama njegovao sliku političara koji nema dlake na jeziku te je bio uporan u borbi protiv privilegiranih vladajućih struktura kao i protiv nepravde. Uvijek je isticao kako se nije obogatio od politike.

"Hrvatska je premrežena korupcijom i kriminalom i ovako se dalje ne može. Građanima ne nudim krv, znoj i suze, ali im obećavam da će biti teško, da će biti odricanja i rezanja privilegija", govorio je Kajin tijekom predsjedničkih izbora 2009. godine kada nije ušao u drugi krug, no ostvario je zapažen uspjeh. Glavni argument poštenog borca bila je njegova imovinska kartica koja je tih godina bila gotovo potpuno prazna.

 

Tri godine kasnije, 2012. godine, pogazit će sve ono što je gradio kao političar od devedesetih. Iskoristio je povlasticu vladajući i sebi osigurao povlaštenu mirovinu.

"Jesam! Uzet ću povlaštenu saborsku mirovinu. Učinit ću to. Ne želim da mi na kraju, kada sve ovo završi, kažu da sam ispao jedini 'stupido' i da se ne  osiguram", rekao je Kajin 2012. godine i tako razočarao svoje glasače i pristaše. Podsjetimo, Kajin se tada umirovio na jedan dan i tako sebi osigurao povlaštenu mirovinu. Napravio je to neprosredno prije nego što je tada vladajuća Kukuriku koalicija ukinula povlaštene mirovine za zastupnike.   

Te godine Kajin je najavio samostalnu kandidaturu, mimo IDS-a, za istarskog župana. Tada je rekao da ako izgubi te izbore da se povlači iz politike. IDS ga je izbacio iz stranke, Kajin je izgubio te izbore u drugom krugu od IDS-ova Valtera Flege, no nije se povukao iz politike. Ostao je u saboru kao nezavisni kandidat.

"Bandić me skupo koštao"

Na sljedećim izborima nije izabran prvi put u političkoj karijeri. Pokušao je više puta vratiti se u sabor. Osnovao je stranku Istarski demokrati, iz koje će izaći par godina kasnije. Ovaj borac protiv korupcije pokušao je ući u sabor i kao kandidat stranke Milana Bandića, no nije uspio. Prije četiri godine smanjio je političke ambicije te pokušao na lokalnim izborima u svom Buzetu. Izgubio je. Prošle godine pokušao je opet ući u sabor kao kandidat laburista i Mrsićevih demokrata. Nije uspio. Kajin je postao politička prošlost. Podsjetili smo ga danas i na te dane.

"Joj da, Bandić. Jest, skupo me to koštalo. Preskupo. No morate znati kako je to išlo. Skupljao sam široku koaliciju i onda kad smo zgotovili posao i skupili za kandidaturu, pojavio se Bandić sa svojim zahtjevima. Bilo je prekasno da krenemo sve ispočetka", prepričava nam Kajin.

Radio na imanju i pisao statuse

U vremenima kada je bio politički gubitnik, podsjećanje na sebe u javnom prostoru održavao je dugim statusima na društvenim mrežama te komentarima koje je ostavljao ispod članaka najčitanijih portala. Kajin je komentirao gotovo sve, no najviše kriminal u Istri. Povukao se na imanje pokojnog oca i radio na zemlji.

"Što sam radio tih godina? Pomagao sam onima koji su pitali moju pomoć. Radio sam na imanju. No zapravo pripremao sam se dugo za ono što se dogodilo sinoć. Pripremao sam se za povratak", kaže nam Kajin.

U izbornu utrku odlučio je ući jer je njegov Buzet postao crna rupa, a unutarnja borba Istrijana između članova i nečlanova IDS-a uništavala je njegov rodni kraj. Da dolazi kraj IDS-a predviđao je već davno, no jasno mu je da je propast Uljanika bio koban.

Uljanik je bio ključan

"Uljanik, da. On je ključan. Kazna za Uljanik nije došla odmah na parlamentarnim izborima, došla je tek sada na lokalnim izborima. IDS je izgubio Pulu, Pazin... Ništa se tu nije dogodilo slučajno. Znate, mi već godinama govorimo o tome kako smo u manjini, kako nam Istru kradu, otimaju i osiromašuju. No ne uništavaju nas neki drugi, nego 'naši'. Istra je pokradena od vlastitih sinova! E to je činjenica, tu treba krenuti", gorljiv je Kajin u razgovoru za Index.

Kaže nam kako se ne može nakon dva mandata u nekoj općini ili gradu sagraditi četiri vile i imati hrpu novca na inozemnim računima, jer to kad-tad dolazi na naplatu. No Kajin je uvjeren da vidi krivca.

"Da, problem je u institucijama. Pričamo o pravosuđu, o DORH-u pa i o policiji. Tu je naš problem", objašnjava nam Kajin dodajući da kod njega nakon izborne pobjede neće biti revanšizma, a neće biti, kaže nam, ni osvetničkog pohoda, a nema ni podjele plijena.

Naprijed bez podjela

"Znam da sad kao gradonačelnik malo mogu napraviti po pitanju ovih viših institucija, no možemo raditi na preslagivanju Istre. IDS više nije jedini ovdje, ima nas. Tu su nezavisni, SDP, Možemo i drugi. Idemo izvući Istru, zajedno, bez podjela na 'nas' i 'njih'", kaže na kraju Kajin za Index.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa