Ferić o spomeniku na rotoru: 'Koze su od početka kolateralne žrtve IDS-a'

0
Danijel Ferić i spomenik na točki koja spaja Pulu, Ližnjan i Marčanu
Danijel Ferić i spomenik na točki koja spaja Pulu, Ližnjan i Marčanu

Konferenciju za novinare u Vižinadi su održali Danijel Ferić, kandidat za župana te Marko Ferenac, aktualni i budući načelnik Vižinade te Marino Baldini, prvi istarski eurozastupnik i Neda Šainčić Pilato, predsjednica zajednice Talijana u Vižinadi gdje se govorilo o razvojnim projektima u ruralnoj Istri i na području Vižinade.

Uvodno je Ferić istaknuo kako se u Istri nalazi 34 poslovnih zona koje zauzimaju preko 1.200 ha zemljišta. Program razvoja poslovnih zona u Istarskoj županiji za razdoblje 2010.-2014. koji je usvojen u mandatu Jakovčića, ostao je mrtvo slovo, a danas je na burzi rada preko 6.000 građana i građanki Istre. Ostavština IDS-a su propali Uljanik, ruinirano gospodarstvo i ekološka bomba zvana Kaštijun. Vrijeme je za FER Istru jednakih šansi, a ne za gospodarstvo koje se urušava. Proizvodnja, a ne samo trgovina!“, nastavio je Ferić te najavio i pomoć pri izgradnji poslovne zone u Vižinadi.

„Kad pobijedimo izraditi ćemo novi program razvoja poslovnih zona u Istarskoj županiji za razdoblje 2021.-2027. koji će biti usklađen s novim višegodišnjim financijskim okvirom EU. Cilj tog dugoročnog programa je da se poduzetnicima omogući pronalazak poslovnog prostora. Program razvoja zona biti će usmjeren na rast i razvoj poduzetnika, otvaranje novih radnih mjesta, na investicijska ulaganja, razvoj novih tehnologija, premještanja proizvodnih djelatnosti iz naseljenih područja, na kreiranje povoljne poduzetničke klime, poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva, povećanje konkurentnosti gospodarstva, razvoj lokalne zajednice i regije te povećanje udjela proizvodnje u ukupnom gospodarstvu. U suradnji sa svim gradovima i općinama sufinancirati ćemo izgradnju komunalne infrastrukture u iznosu od 100 milijuna kuna kako bi poduzetničke zone bile generator rasta i radni okoliš za 2.000 novih radnih mjesta ili u prosjeku za 12 malih i srednjih poduzeća ili obrta sa 5 zaposlenih po pojedinoj poduzetničkoj zoni.“ – zaključio je Ferić.

 

Govoreći o temama važnim za Vižinadu, Marko Ferenac je istaknuo kao veliku razvojnu šansu pokretanje poslovne zone Vižinada gdje je u toku rješavanje imovinsko-pravnih odnosa nakon čega će uslijediti izrada projektne dokumentacije te rekonstrukcija županijske ceste u Vižinadi s izgradnjom rotora, nogostupom i pješačkom zonom. Kao treća značajna tema u segmentu socijale Ferenac je istaknuo: „Organizirati ćemo program pomoć u kući za samačka domaćinstva i starije osobe kojima je to potrebno, a osluškujući potrebe naših sugrađana pripremit ćemo dokumentaciju za izgradnju doma za starije i nemoćne jer imamo prostor stare škole koja se može iskoristiti za tu namjenu.“

Marino Baldini i Neda Šainčić Pilato pružili su punu podršku Ferencu i Feriću u svojim kandidaturama.

Odgovarajući zaključno na pitanja novinara o IDS-ovom postavljanju kipa s tri koze u Ližnjanu, Ferić je istaknuo:

„Postavljanje spomenika sa tri koze, financiran javnim novcem, je postalo simbolom moralne dekadencije IDS-a. IDS je prekršio nepisano pravilo i podigao je spomenik sam sebi za života. Koze su od početka kolateralne žrtve IDS-a, a da znaju kako ih se iskorištava same sebe bi, vjerojatno, istrijebile.“

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

ZAŠTITAR/ZAŠTITARKA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SLAGAČ/SLAGAČICA ROBE

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

PRODAVAČ/PRODAVAČICA TEKSTILOM

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ČUVAR/ČUVARICA PARKINGA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA