Mladi iz buzetskog IDS-a objasnili što će sve učiniti za svoje vršnjake

0

Najveći dio IDS-ovog programa 100% Buzet čine projekti i sadržaji namijenjeni mladima. Taj su dio programa predstavili najmlađi kandidati IDS-ove liste za članove Gradskog vijeća Grada Buzeta Iris Fabijančić, Valentino Flego, Kristina Bernobić te nositeljica liste i kandidatkinja IDS-a za buzetsku gradonačelnicu Ana Pernić.

Kandidatkinja Ana Pernić istaknula je da se kroz sva četiri programska područja protežu programi namijenjeni mladima. Posebno je veseli što su se u osmišljavanje tog dijela programa aktivno uključili mladi, istaknuvši pritom svoje potrebe i želje.

Kristina Bernobić predstavila je dio programa za mlade buzetske poduzetnike. “Uskoro završavaju građevinski radovi na uređenju Poduzetničkog inkubatora Verzi. Slijedi zatim opremanje i inkubator će biti spreman za buduće korisnike, mlade poduzetnike i obrtnike. Oni će za svoje će prve poduzetničke korake moći koristiti prostore Poduzetničkog inkubatora i njegovog coworking dijela. Uz same prostore dostupne će im biti i savjetodavne usluge, a u sklopu inkubatora Verzi uspostavit će se i Centar za razvoj i promociju buzetskog poduzetništva koji će svim poduzetnicima na području Grada Buzeta pružati usluge promocije, ali i informacije te pomoć oko kandidiranja projekata na natječaje EU fondova. Nastavit će se i sa programom stipendiranja buzetskih srednjoškolaca i studenata, a u suradnji s gospodarstvenicima izvršit će se analiza potrebnih kadrova te uvesti dodatne stipendije za deficitarna zanimanja.”

Valentino Flego, predsjednik Kluba mladih IDS-a Buzeštine, istaknuo je potrebu za rekonstrukcijom sportske infrastrukture. “Buzetski sportaši i sportski klubovi imaju izuzetne rezultate. Drago nam je da je Grad Buzet krenuo s projektiranjem nadogradnje sportske dvorane. Nova će dvorana pružati kvalitetnije uvjete treniranja, ali i novi prostor za sportove koji još nisu u ponudi u našem gradu. S obzirom na velik broj djece i mladih koji se bave sportom, ovaj će projekt biti od izuzetnog značaja za budućnost sporta na Buzeštini. U planu nam je i rekonstrukcija postojećih sportskih objekata poput igrališta “Betonsko”. Uređenjem i instalacijom novih podloga taj će sportski teren biti sigurniji za upotrebu i privlačniji buzetskim rekreativcima. Također, podržati ćemo i druge privatne inicijative koje će kreirati nove sportske sadržaje u našem gradu. Mlade u Buzetu posebno veseli izgradnja pump-track poligona i sigurni smo da će taj novi sadržaj dodatno doprinijeti razvoju rekreativnog biciklizma na Buzeštini.”

Kandidatkinja na listi za gradsko vijeće, ujedno i potpredsjednica Kluba mladih IDS-a Buzeštine, Iris Fabijančić osvrnula se na program uspostavljanja Centra za mlade. “Centar će koordinirati programe buzetskih udruga i ustanova koji već i sad organiziraju različite aktivnosti za mlade, ali ponuditi će i nove sadržaje namijenjene mladima, poput edukacija, radionica, savjetovališta i sl.” Predstavila je i plan novih poticaja. “Poticaji kojima će se sufinancirati programi oživljavanja društvenog i zabavnog života u gradu osmišljeni su s ciljem zadržavanja mladih u Buzetu kako bi im u samom gradu omogućili zabavu sukladno njihovim željama, a ujedno i osigurali dodatnu sigurnost s obzirom da neće biti potrebe za noćnim putovanjima u druge gradove za one željne zabave. Sami sadržaji koje će se potpomagati realizirat će se u suradnji i dogovoru sa Savjetom mladih Grada Buzeta.”

 

Kandidatkinja za gradonačelnicu Buzeta i nositeljica IDS-ove liste Ana Pernić istaknula je projekt izgradnje POS stanova u Buzetu. “Za povećanje kvalitete života mladih u našoj sredini u pripremi su još dva značajna infrastrukturna projekta. Projekt POS stanogradnje u Buzetu ide svojim tijekom. Nakon provedene ankete i utvrđivanja liste prvenstva, sakupljena je sva potrebna dokumentacija i uskoro kreće projektiranje buzetskih POS stanova. U ovaj smo projekt krenuli s ciljem rješavanja stambenog pitanja i ostanka mladih obitelji u našem gradu. Nakon proširenja osnovne škole i osiguravanja jednosmjenske nastave za sve učenike, te proširenja dječjeg vrtića u planu nam je i nadogradnja Srednje škole Buzet te uređenje modernih praktikuma za još kvalitetnije provođenje nastave.”

Nadodala je i “uz navedene projekte zajedno s Istarskom županijom i svim istarskim gradovima krećemo u projekt digitalizacije javne uprave, a potom i potpora za digitalnu transformaciju buzetskih poduzetnika. Preduvjete upravo stvaramo izgradnjom mreže širokopojasnog interneta koji će biti dostupan u gotovo svakom mjestu Buzeštine. To je sigurno veliki iskorak za daljnji razvoj gospodarstva, posebno naših mladih poduzetnika te otvaranje mogućnosti investitorima iz IT sektora da upravo u Buzetu otvaraju nove tvrtke koje će generirati i nova radna mjesta.”

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa