Miletić iznio sedam točaka za Istru kao regiju znanja (video)

0
Boris Miletić u Labinu
Boris Miletić u Labinu

Kandidat za istarskog župana Boris Miletić u Labinu je 28. travnja nastavio s predstavljanjem programa IDS-a „100 posto Istra“ te je u SC Franko Mileta predstavio programsko područje koje se odnosi na obrazovanje i znanosti pod nazivom '100% inovativna i obrazovana'.

- Jedno od mojih najčvršćih uvjerenja jest da je znanje danas glavni pokretač ekonomskog rasta, ali i društvenog razvoja. Pitate li mene, znanje je ključ uspjeha!, istaknuo je Miletić dodajući da je „naša Istra uspješna dobrim dijelom zato što smo realizacijom niza projekata sustavno vodili brigu o razvoju obrazovanja i znanosti te konstantno radimo na tome da Istra postane istinska 'regija znanja'.“

Kandidat za istarskog župana poručio je da se „u 21. stoljeću znanost razvija brže no ikad prije u povijesti. To otvara pitanje kako se najbolje prilagoditi ovom ubrzanom ritmu. Naš odgovor je jednostavan -  Istra mora biti 100% inovativna i obrazovana!“  Upravo takvu Istru, kaže Miletić, namjerava graditi u budućnosti, a za što ima spremne konkretne projekte. Iz svog programa izdvojio je 7 točaka koje vode ka tom cilju, počevši od uvođenja jednosmjenske nastave na području cijele Istarske županije.

- Iako je Istra po pitanju jednosmjenske nastave ne jedan, već dva koraka ispred ostalih regija, želimo u narednom mandatu biti prvi koji će se dosegnuti standard da se sva nastava odvija u jednoj smjeni. Znamo koliko je to važno za učenike, ali i za obitelji. Uz to, podići ćemo dodatno standarde uvodeći zdravu prehranu u škole u suradnji s lokalnim proizvođačima zdrave hrane.

 

Nadalje, Miletić je najavio da će se osigurati uvjete za razvoj Sveučilišta Juraj Dobrila te da će se prenamjenom bivše Mornaričke bolnice u Sveučilišni kampus trajno riješiti prostorne potrebe Sveučilišta.

U narednom mandatu, gradnjom Regionalnog centara kompetentnosti (KLIK) u Školi za turizam, ugostiteljstvo  i trgovinu u Puli jačat će se ljudske resurse u turizmu. - Planiramo nadograditi i opremiti postojeću infrastrukturu te usavršiti nastavnike strukovnih predmeta te uvesti napredne programe obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja, naveo je Miletić.

- Vjerujemo u naše mlade i želimo im dati jaku šansu! Osnovat ćemo Fond za stipendiranje nadarenih učenika i studenata, a pri dodjeli sredstava  posebnu pažnju posvetiti ćemo deficitarnim zanimanjima, nadarenim sportašima te mladim umjetnicima.

Poticat ćemo, dodao je Miletić, razvoj Istarskog veleučilišta obnovom i opremanjem zgrade stare kirurgije te unaprjeđenjem postojećih studija i otvaranjem novih. Uz to, u narednom mandatu poboljšavamo standard Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna te dovršavamo izgradnju i opremanje Medicinske škole u Puli.

- Ulaganja u infrastrukturu i opremanje škola visokim pedagoškim standardima postat će naša konstanta. Škole su puno više od zgrade, ali materijalni uvjeti mogu itekako doprinijeti da naša djeca dobiju vrhunsko obrazovanje, kakvo i zaslužuju, kazao je Miletić najavivši, za kraj, velika ulaganja u razvoj Pule kao studentskog grada i Istre kao studentske destinacije. (Foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa